NVM en VGM NL: afvlakkende prijsstijging vrije sector huurwoningen

De prijs van een gemiddelde vrije sector huurwoning in Nederland is in het tweede halfjaar van 2018 in vergelijking met een jaar eerder met 2,9% toegenomen naar € 1050 per maand, zo blijkt uit gezamenlijke cijfers van NVM en VGM NL.

Volgens NVM en VGM NL zorgt onvoldoende aanbod in het hogere en middensegment ervoor dat de huurprijzen blijven stijgen. Een andere trend is dat er steeds meer kleine huurappartementen worden gebouwd. De vierkante meterprijs steeg met 5,9% naar €11,40. ‘De huurprijzen stijgen echter minder hard dan enkele jaren geleden, er is sprake van een afvlakking’, aldus NVM-voorzitter Jaarsma.

In totaal zijn door NVM-makelaars en VGM NL-vastgoedmanagers in de tweede helft van 2018 19.923 woningen in de vrije sector verhuurd. Dit is bijna gelijk aan het aantal verhuurde woningen in de 1ste helft van 2018 en met 1,1% een zeer lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder. De cijfers hebben betrekking op ruim de helft van alle transacties binnen de vrije huursector.

De afvlakkende prijsstijging geldt niet overal in Nederland; de regionale verschillen in de vrije huursector blijven groot. De drie Randstadprovincies noteren al jaren de hoogste huurprijzen, waarbij Noord-Holland met € 15,72 per m² ver boven de rest uitsteekt. In Drenthe, Flevoland en Friesland liggen de prijzen nog onder de € 9 per m².

VGM NL en NVM verwachten dat ook dit jaar prijsstijgingen aan de orde zijn. De vrije huurmarkt blijft krap, zolang er niet fors meer woningen worden bijgebouwd.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen