NVM Business: energiekosten en rente remmen Nederlandse vastgoedmarkt

De markt voor commercieel vastgoed heeft in het derde kwartaal 2022 een vertraging laten zien, zo becijfert NVM Business.

Stijgende rente, stijgende energiekosten, inflatie en een stagnerende economie drukken een stempel op aanbod en opname van commercieel vastgoed. Volgens NVM Business neemt zowel in de kantorenmarkt, als op de winkelmarkt het opnamevolume af. De markt voor bedrijfsruimte blijft daarentegen krap. De beleggingsmarkt laat een negatief segment zien door de hard gestegen rente en onzekere economie.

“Dit kwartaal zien we voor het eerst na lange tijd dat het tempo in de markt voor commercieel vastgoed duidelijk afneemt”, aldus Sander Heidinga, voorzitter NVM Business. “Over de volle breedte van de markt zet het effect door van de sterk gestegen rente en energierekening. De aangewakkerde inflatie stuwt daarbij de productiekosten en prijzen. Hoewel de Nederlandse economie er internationaal gezien sterk en stabiel voorstaat, is de vaart uit de ontwikkelingen.”

Kantoren

De kantorenmarkt noteerde in het derde kwartaal van 2022 een duidelijke min. De opname kwam 17% lager uit vergeleken met vorig kwartaal. De opname daalde met 30% vergeleken met het derde kwartaal 2021. De grotere kantooroppervlaktes lieten de sterkste daling zien. Het effect van hybride werken is hier duidelijk zichtbaar. De opname van kleinere kantoren, met metrages van 500 m2 tot 2.000 m2 bleef op niveau.

Het aanbod in het derde kwartaal nam toe met 1% ten opzichte van een kwartaal eerder. Op jaarbasis nam het aanbod met 10% af ten opzichte van het derde kwartaal 2021.

Winkels

De druk op consumentenbestedingen heeft effect op de winkelmarkt. In het derde kwartaal 2022 daalde de opname met 2% vergeleken met het tweede kwartaal 2022. Op jaarbasis noteerde het derde kwartaal 2022 een min in de opname van 28% ten opzichte van een jaar eerder.

In het derde kwartaal 2022 bleef het aanbod ten opzichte van het tweede kwartaal 2022 stabiel. Ten opzichte van het derde kwartaal 2021 daalde het aanbod in het derde kwartaal 2022 met 15%. Het aantal transacties was in het derde kwartaal 2022 één van de laagste in meer dan tien jaar. De druk op de huurcontracten houdt aan en huurders vragen daarbij om meer flexibiliteit.

Bedrijfsruimte

In het derde kwartaal van 2022 werd 8% meer bedrijfsruimte opgenomen vergeleken met het tweede kwartaal 2022. Bij gebrek aan geschikt aanbod kwam de opname van bedrijfsruimte in het derde kwartaal 2022 uit op een min van 22% vergeleken met een jaar eerder. De vraag naar bedrijfsruimte is onverminderd groot. Het tekort aan geschikte objecten in alle oppervlakteklassen zet opwaartse druk op de huur- en koopprijzen.

Beleggingsmarkt

In het derde kwartaal van 2022 was het sentiment op de beleggingsmarkt duidelijk minder, aldus NVM Business. De vraag naar beleggingen neemt af en door de sterk gestegen rente op de kapitaalmarkt en toegenomen risico’s nemen de rendementseisen van beleggers toe.

img
Redacteur
Profiel