NRC: fraude bij vastgoedactiviteiten Schiphol

De vastgoedactviteiten van Schiphol hebben al enkele jaren te maken met malafide praktijken van enkele managers en toeleveranciers. Dit meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

In een uitvoerig artikel meldt de krant dat het luchthavenbedrijf voor miljoenen moet zijn benadeeld. De exacte schade is echter niet vast te sellen door de gebrekkige administratie van projecten en contracten. 

De fraude vond plaats bij Schiphol Real Estate. In een reactie zegt Schiphol-topman Jos Nijhuis tegen NRC dat de zaak inmiddels bij de FIOD ligt en onder de rechter is. Hij ontkent echter dat er sprake zou zijn van veelvuldige en stelselmatige fraude en integriteitsschedingen.

NRC schrijft dat de afgelopen jaren een tiental vastgoedmanagers van Schiphol en door de luchthaven ingehuurde bedrijven aannemers om geld of gunsten vroegen, in ruil voor opdrachten en een goede verstandhouding. 'Soms was er sprake van zelfverrijking, soms dienden de een-tweetjes het belang van de vastgoedafdeling van Schiphol.' 

Het enige dat Schiphol over de kwestie naar buiten heeft gebracht is een vermelding in het jaarverslag 2016 van een 'ernstige integriteitsincident'. Volgens NRC is de kwestie in mei 2016 aan het rollen gebracht.