NIBE partner Madaster

Woensdag heeft kennisinstituut NIBE tijdens de vastgoedbeurs Provada een partnerovereenkomst getekend met Madaster Services en levert daarmee een bijdrage aan de ontwikkeling van Madaster.

Madaster is een onafhankelijk publiek platform van waaruit materialenpaspoorten worden gegenereerd met als doel wereldwijd afval te elimineren. Madaster is er voor particulieren, bedrijven en overheden en wordt ontwikkeld door Madaster Services onder toezicht van de Madaster Foundation.

Madaster fungeert als een online bibliotheek waarin materialen en gebouwen worden gedocumenteerd, net zoals verkaveling en grondbezit bij het kadaster. Vanuit Madaster kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Een materialenpaspoort bevat veel informatie over de kwaliteit en de herkomst van de materialen en hun huidige locatie. Dit maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen eenvoudiger. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen.

“Dankzij samenwerkingen met relevante partijen als NIBE wordt de betrouwbaarheid van data in Madaster vergroot. Nibe koppelt haar productdatabase aan Madaster waardoor gebruikers meer inzicht krijgen in de eigenschappen van een groot aantal producten in hun gebouw. Hierbij valt te denken aan LCA’s (life cycle analysis), maar ook keurmerken zoals DUBOkeur. De koppeling met de database zorgt er voor dat circulaire parameters in Madaster nog beter worden.”
Martijn Oostenrijk, directeur Madaster Services

Mantijn van Leeuwen, directeur NIBE: “NIBE is als sinds 28 jaar een voorloper op het gebied van duurzaam en milieubewust bouwen. Van begin af aan hebben wij milieueffecten van bouwproducten vergelijkbaar gemaakt om ervoor te zorgen dat ontwerpers bij de materiaalkeuze ook duurzaamheid als criterium mee kunnen nemen. Door onze database, die dagelijks aangevuld en geactualiseerd wordt, aan de materiaalbibliotheek van Madaster te koppelen, ontstaat een unieke kennisbron voor de hele bouwketen.”

Laatste nieuws

Evenementen