NIBC keert terug op de securitisatiemarkt

Vorige week vrijdag 30 november heeft NIBC haar nieuwe ‘residential mortgage-backed’ transactie DUTCH MBS XIX afgerond.

Deze transactie markeert de terugkeer van NIBC op de hypothecaire securitisatiemarkt na een afwezigheid van vijf jaar. Er werd voor € 447 mln aan obligaties met een AAA-rating verkocht aan
professionele beleggers met een renteopslag van 41 basispunten boven 3-maands Euribor. De obligaties hebben een gewogen gemiddelde looptijd van 3,9 jaar en de eerste mogelijkheid voor vervroegde aflossing is in november 2023.

De transactie wordt volgens NIBC gedekt door eersteklas reguliere Nederlandse woninghypotheken en heeft een traditionele structuur met een zogenaamde ‘balance-guaranteed swap’. Na een roadshow in Frankfurt, Parijs, Londen en Nederland, vond er een inschrijvingsproces plaats van twee dagen, resulterend in een orderboek van bijna € 600 mln.
Voor NIBC biedt de RMBS-markt de mogelijkheid tot verdere diversificatie van haar financiering. Deze nieuwe RMBS is de 18e transactie onder het succesvolle DUTCH MBS-programma van NIBC. ING, Rabobank, Société Générale en NIBC traden op als joint-lead managers voor deze transactie.