Motor van de Utrechtse economie

De bundeling van kennis, expertise en hoogwaardige technologie op Utrecht Science Park biedt interessante investeringsmogelijkheden

Door Erik de Boer
Gepubliceerd in Locus 2 (winter 2016) - Booming steden, booming data, boming deals

Utrecht Science Park is het kloppende hart van Europa’s meest competitieve regio. Op het Utrecht Science Park (USP) werken kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven intensief samen om nieuwe oplossingen te vinden voor een langer en gezonder leven, nu en in de toekomst. Life sciences, healthy urban living of een gezond en duurzaam leven, dat is waar het hier om gaat.
In de groeiplannen van de stad Utrecht is het USP aangewezen als een van de vier prioriteitsgebieden. De verwachte toename van het aantal bewoners moet vergezeld gaan van een sterke ontwikkeling van de stedelijke economie, zodat er voldoende werkgelegenheid is. Het USP is daarom aangewezen als een van de motoren van de Utrechtse economie. De stad wil het USP ruimte bieden voor verdere ontwikkeling en daarbij gaat ook Rijnsweerd een rol spelen.
In 2011 hebben de gezamenlijke bewoners van het universiteitsterrein De Uithof besloten het gebied verder te ontwikkelen onder de naam Utrecht Science Park. Op dit terrein van 300 hectare aan de oostkant van Utrecht zijn ruim 80 organisaties en bedrijven gevestigd. De kennis en expertise die op het Utrecht Science Park aanwezig zijn dragen bij aan een gezonde en duurzame maatschappij en maken Utrecht tot de meest competitieve regio van Europa.
Concentratie van kennis en hoogwaardige technologie maakt het Utrecht Science Park een interessante plek voor zowel nationale als internationale bedrijven. De nabijheid van kennis en expertise op loopafstand is een sleutel tot succes. Het USP is het grootste science park van Nederland, met de grootste dichtheid van kennisinstellingen op een klein oppervlak.
Het park huisvest de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland sinds 2003 (Shanghai Ranking) en het Universitair Medisch Centrum, een van de grootste zorginstellingen van het land. Twee belangrijke bedrijven die hier een plek hebben gevonden zijn biotechbedrijf Genmab, dat een groot onderzoekscentrum bouwt, en het tweede Research & Development Centre van Danone (Nutricia Research).
Het park biedt interessante investeringsmogelijkheden, variërend van vastgoedontwikkeling tot het beschikbaar stellen van risicokapitaal aan startende en snelgroeiende bedrijven. Het gaat hierbij altijd om maatwerk. Het park kent ook een omvangrijk netwerk voor start-ups en kleine en middelgrote bedrijven, waaronder UtrechtInc, een van de tien beste incubators in Europa (UBI index 2015).

Science park in cijfers
80 bedrijven
2500 studentenwoningen
22000 medewerkers dagelijks
50000 studenten dagelijks
300 ha oppervlakte
Investeringen tot 2018: € 1,2 mrd