Mooie vastgoedboom met kantelende piek

Voor velen in het vastgoed is 2016 een prachtig jaar geworden. In deze editie geeft Rutger Schuurs, verantwoordelijk voor ABN Amro vastgoed, een voorbeeld. Hij is marktleider geworden en het afgelopen jaar scoorde hij het beste resultaat in de vastgoedgeschiedenis van de bank.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 23 december 2016

Voor velen in het vastgoed is 2016 een prachtig jaar geworden. In deze editie geeft Rutger Schuurs, verantwoordelijk voor ABN Amro vastgoed, een voorbeeld. Hij is marktleider geworden en het afgelopen jaar scoorde hij het beste resultaat in de vastgoedgeschiedenis van de bank.
Veel belangrijker dan die cijfers vindt hij de toegenomen groene kwaliteit van zijn portefeuille. Op dat gebied kruiste ontwikkelaar OVG zijn pad. Ook voor OVG was 2016 in Nederland een topjaar, een groot contrast met de jaren dat topman Coen van Oostrom verzuchtte dat hij in Berlijn tien keer makkelijker een stuiver kon verdienen dan in zijn eigen land. Nu liggen de kaarten anders.
Ook in deze editie alles over de nieuwe marktleider in het vastgoedadvies, Cushman & Wakefield. Topman Lokerse heeft de leiding gekregen, nadat hij heeft laten zien dat hij met zijn relatief kleine organisatie in 2016 fantastische resultaten kon boeken. Nu moet DTZ nog goed geïntegreerd worden, een bedrijf waar de marges in het afgelopen jaar lager uitkwamen. Dat kwam ook door een lager percentage omzet in vastgoedbeleggingen.
Bijna iedereen die met beleggingen te maken had, profiteerde. Op de jaarlijkse JLL-bijeenkomst Realwise klonk Dré van Leeuwen echter wel pessimistischer over volgend jaar. Het geschikte beleggingsproduct raakt op.
Voor de woningbeleggingen gold dat dit jaar al. Miljarden bleven in de kluis, omdat er onvoldoende product was. MVGM-topman Eddy Smit vertelde een aantal internationale beleggers te hebben geadviseerd bij woningbeleggingen in de meest perifere streken van Nederland. Geld zoekt zijn weg.
Het is moeilijker om beleggers te verleiden om een stuk voorfinanciering te doen voor nieuwe ontwikkelingen. Dat kunnen buitenlandse partijen zoals Patrizia niet aan hun achterban verkopen. Zij zullen dus komend jaar extra hun best moeten doen om een geschikt product te vinden. Beleggers met ontwikkelervaring, zoals Syntrus Achmea en Bouwinvest, zijn in het voordeel. De eerste maakte hierover op het woningcongres van PropertyNL afspraken met Den Haag.
Op zich is er genoeg vastgoed dat naar een belegger op zoek is, maar dat staat leeg.
Zelfs met de conjuncturele wind in de zeilen, is het niet te verwachten dat 2017 daarvoor de oplossing biedt. Grote verhuizingen gaan nog steeds gepaard met efficiencyslagen: steeds meer arbeidsplaatsen per vierkante meter. Zonder verhuur geen belegging. De vastgoedboom is daarmee in 2016 gezonder geworden, maar door gebrek aan product wordt 2017 een kariger beleggingsjaar. De piek wankelt.