Minimaal € 76 mln voor woningbouw op ‘lastige’ locaties

Minister Ollongren (BZK) heeft in Zaanstad het startsein gegeven voor een regeling die woningbouw op leegstaande of onderbenutte bedrijfslocaties stimuleert.

Het Rijk en BNG Bank reserveren daarvoor elk € 38 mln. Ook een aantal provincies zet hun middelen in om transformatie te stimuleren. Met de zogeheten Transformatiefaciliteit wil minister Ollongren de woningbouw in populaire stedelijke gebieden aanjagen. Oude bedrijventerreinen en kantoorparken liggen volgens haar vaak op aantrekkelijke locaties, maar woningbouwplannen komen niet van de grond door onvoldoende voorfinanciering.

Met de nieuwe faciliteit komen er in de voorfase kortlopende geldleningen beschikbaar, zodat de woningbouw op deze locaties kan worden versneld. Het gaat om leningen van maximaal 5 jaar en maximaal € 3,5 mln per project. BNG Bank verdubbelt bijdragen uit de regeling indien projecten aan de voorwaarden voldoen. Ook andere banken en regionale ontwikkelingsmaatschappijen kunnen meedoen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) gaat de faciliteit beheren.  

Minister Ollongren bezocht ter gelegenheid van de openstelling van het loket de Achtersluispolder in de gemeente Zaanstad. De transformatielocatie aan het Noordzeekanaal op het scharnierpunt van Zaandam en Amsterdam biedt ruimte voor ongeveer 8000 woningen.

img
Redacteur
Profiel