Madaster creëert materialenpaspoort van gebouwen

Vrijdag is Madaster geïntroduceerd, het ‘kadaster’ voor materialen. Vanuit deze online bibliotheek kan van elk vastgoedobject een digitaal materialenpaspoort gegenereerd worden.

Het documenteren, registreren en archiveren van materialen in gebouwen maakt hergebruik van materialen eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval.

Madaster is een plan van architect Thomas Rau en Pablo van den Bosch, bestuurders van de Madaster Foundation, met de financiële en inhoudelijke steun van de 33 zogenaamde Kennedy’s.

‘Onze planeet is een gesloten systeem en daarom moeten wij de limited editions ongelimiteerd faciliteren. De huidige situatie laat zien dat materialen hun identiteit verliezen, waardoor zij afval worden. Afval kan worden geëlimineerd door materialen een gedocumenteerde identiteit te geven via een materialenpaspoort’, aldus Thomas Rau. ‘De veelomvattende informatie in een materialenpaspoort helpt gebouweigenaren, ontwerpers en bouwers om nieuwe afwegingen te maken tijdens het ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen. Ook kunnen financiers op basis van het materialenpaspoort de waarde van de materialen opnemen in de totale waardebepaling van het object’, vult Pablo van den Bosch aan.

Madaster is een ANBI-stichting met een algemene en publieke, non-profit interesse met vertegenwoordigers uit meerdere sectoren van de economie.