MAIN Energie: de energieregisseur voor de vastgoedmarkt van vandaag en morgen

Dat er op de energiemarkt ontzettend veel gebeurt, is waarschijnlijk niemand ontgaan. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne zijn de elektriciteits- en gasprijs enorm gestegen.

Voorlopig is er nog geen uitzicht op een einde van de oorlog en zijn er zelfs maatregelen nodig om een eventueel gastekort te voorkomen. Daarbij heeft de vastgoedmarkt ook nog eens te maken met de energietransitie en wetgeving waardoor alle panden vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Door al die ontwikkelingen is het nog belangrijker dat er een energiepartner is die met vastgoedeigenaren meedenkt en zorgen uit handen neemt. MAIN Energie is al sinds 2003 actief in de vastgoedwereld en is inmiddels niet meer alleen energiepartner, maar ook energieregisseur.

Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft de prijs voor gas meerdere keren een recordhoogte bereikt. Tel daarbij de dreigende woorden van Poetin richting de Europese Unie op en de kans op een gastekort wordt steeds groter. De landen uit de EU nemen dit risico erg serieus waardoor er al meerdere maatregelen zijn getroffen om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Zo zijn veel landen actief aan de slag met het vullen van gasbergingen en wordt er meer vloeibaar gas (LNG) geïmporteerd. Deze maatregelen worden zowel door landen individueel als gezamenlijk genomen. Ook de Nederlandse minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, kondigde tijdens een persconferentie in juni maatregelen aan om gas te besparen en de gasbergingen te vullen voor komende winter. Sindsdien draaien de Nederlandse kolencentrales weer op volle kracht zodat er minder gas nodig is om elektriciteit te produceren. Verder riep de minister zowel bedrijven als huishoudens op om energie te besparen. Bijvoorbeeld door de thermostaat lager te zetten in koudere maanden en airco’s in de zomermaanden minder hard te laten draaien.

Het besparen van energie is natuurlijk niet alleen goed om het gebruik van Russisch gas af te bouwen, maar ook financieel gezien is het verstandig om, waar mogelijk, energie te besparen. Met de huidige prijzen zijn energiekosten een belangrijk onderdeel van ieders uitgaven en dat geldt ook voor de vastgoedwereld. Als vastgoedeigenaar heb je te maken met meerdere gebouwen en dus verschillende energiestromen. Meestal krijg je een rekening van het totaalverbruik, maar heb je geen idee waar de energie precies naartoe gaat. Om inzicht te krijgen in de energiestromen binnen jouw pand(en), biedt MAIN Energie de mogelijkheid om slimme tussenmeters te plaatsen: MAINmeters. Dat kan op verschillende plekken waar de klant dat wil, bijvoorbeeld klimaatbeheer, liften, openbare ruimtes of misschien wel buitenverlichting. De slimme meters laten digitaal heel makkelijk zien waar de mogelijkheden liggen om energie te besparen. MAIN Energie kan daardoor met je meedenken over maatregelen die je kunt treffen. Verder is ook het daadwerkelijke verbruik per huurder zichtbaar en kun je dat makkelijker aan de desbetreffende huurder doorberekenen. Dat is ideaal bij panden die vaak wisselen van huurder zodat je eenvoudig eindafrekeningen kunt sturen.

Een ander punt waarbij de regisseursrol van MAIN Energie goed tot uiting komt, is het meedenken op het gebied van wetgeving. Zo is er een klimaatakkoord met als belangrijkste doelstelling om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Dit is nodig om de opwarming van de aarde te remmen. Door dit akkoord is het verduurzamen van vastgoed noodzakelijk. Uit gegevens van TNO blijkt bijvoorbeeld dat ongeveer 40% van de CO2-uitstoot in Nederland afkomstig is van bestaand vastgoed. Panden moeten daarom in 2023 minimaal energielabel C hebben en in 2030 moet dit zelfs energielabel A zijn. Met het verplichte, verbeterde energielabel wil de overheid een bijdrage leveren aan de afgesproken klimaatdoelstellingen. Panden die daar na 1 januari 2023 niet aan voldoen, worden beboet en het ontbreken van het juiste energielabel heeft ook invloed op de waarde van het vastgoedportfolio. Een dergelijk pand mag je namelijk niet meer verkopen of verhuren. Het verduurzamen van panden is dus noodzakelijk. MAIN Energie begeleidt klanten hier graag bij en helpt bij het verkrijgen of verbeteren van het energielabel. Dat vereist voor iedere klant maatwerk en onze energiespecialisten weten als geen ander hoe ze die moeten leveren. 

Bij MAIN Energie krijgt iedere klant namelijk een eigen energiespecialist toegewezen die bereikbaar is voor vragen en advies. De energiespecialist bekijkt jouw vastgoedportfolio nauwkeurig en weet daardoor precies welke diensten voor jou van toepassing zijn. Op die manier zorgt MAIN Energie ervoor dat je als vastgoedeigenaar je energiezaken op orde hebt, zowel vandaag als morgen.