Locatus: bijna een op de zes Nederlandse winkels bevindt zich in gevarenzone

Bijna een op de zes Nederlandse winkels bevindt zich in de gevarenzone, zo becijfert Locatus in de Retail Risk Index 2021.

Niet alle winkeliers zullen stoppen, maar Locatus acht het denkbaar dat er dit jaar 5% tot meer dan 10% minder gevulde winkelpanden zullen zijn. Bij 18% van de verkooppunten is sprake van een zeer hoog risico op beëindiging van de nering. De verschillen tussen provincies zijn groot; de grootste problemen doen zich voor in winkelgebieden in de provincies Limburg, Drenthe en Groningen.

Volgens de index komen grotere winkelgebieden in toenemende mate onder druk te staan. Binnensteden met meer dan vierhonderd winkels en hoofdwinkelgebieden met twee- tot vierhonderd verkooppunten zullen aan kracht inboeten. Minder omvangrijke hoofdwinkelgebieden zullen wat minder problemen ondervinden. Kleinere winkelgebieden die voorzien in de noodzakelijke dagelijkse behoefte zullen naar verwachting slechts beperkt worden geraakt door de pandemie.

Met supermarkten, vis- en kaasboeren, drogisterijen en delicatessenwinkels gaat het aardig goed. Maar winkels die leunen op de aanwezigheid van werkenden en toeristen of die veel concurrentie ondervinden van e-commerce hebben het buitengewoon zwaar; denk aan kinder-, dames- en herenmode, lunchrooms, sportzaken en winkels in cadeauartikelen.

In de groep van winkels met een verhoogd risico blijkt 60% binnen drie jaar te zijn gestopt. De RRI wordt jaarlijks berekend voor meer dan 250.000 winkels in Nederland en België.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen