Licht en budgetneutraal gemeentehuis Woerden geopend

In Woerden is woensdag 11 juni het vernieuwde gemeentehuis en Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard geopend.

De revitalisatie is ontworpen door Cepezed. De oude huisvesting verkeerde in slechte bouwkundige en bouwfysische staat, waardoor ze onder meer veel energie verbruikte en klimatologisch oncomfortabel was. Daarnaast was het gebouw te groot voor de huidige manier van werken en had het gebreken op het gebied van beleving en functionaliteit. De vernieuwing heeft zich gericht op een combinatie van inkrimping, modernisering en verduurzaming. De revitalisatie heeft bovendien budgetneutraal plaatsgevonden.

Compact gebouw
Voor een compacter en eenduidiger geheel zijn verschillende bouwdelen gesloopt en zijn doelgericht beperkte delen nieuwbouw toegevoegd. In totaal is het vloeroppervlak teruggebracht van zo’n 14.000 tot 8000 m². De voormalige bedrijfshal is verkleind en het entreegebouw is geheel verwijderd. Het uiterste kantoorblok langs de Blekerijlaan is vervangen door een nieuwe raadzaal met een geheel transparante kopgevel. Het middelste is verlaagd tot de hoogte van het andere overgebleven kantoorvolume en is aan beide langszijden voorzien van aangebouwde, volledig transparante videstroken. Hierin zijn ook de nieuwe entrees van het gemeentehuis opgenomen.