Koninklijke Bam Groep verbetert marge in Q1

Koninklijke Bam Groep heeft in het eerste halfjaar de marge verbeterd ondanks een met 8% gedaalde omzet. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers die de bouwer en ontwikkelaar heeft gepubliceerd.

De marge van het concern steeg van 1,2 procentpunt naar 1,7 procentpunt. Het lagere omzetcijfer heeft deels te maken met ongunstige wisselkoersverhouding ten opzicht van het Britse pond. De omzet van het concern bedroeg € 3,1 mrd (vj € 3,4 mrd).

De margeverbetering komt in hoofdzaak voor rekening van de divisie Bouw en Vastgoed die een brutoresultaat behaalde van € 32,9 mln tegenover een verlies van € 4,5 mln in de eerste helft 2016. Binnen de divisie verslechterde het resultaat van Vastgoed van € 18,2 mln naar € 8,3 mln. Volgens het halfjaarbericht heeft dit te maken heeft met de omstandigheden op de Nederlandse huizenmarkt. Bam verkocht 5% meer huizen (1150 stuks). De verkopen houden de vraag niet bij. Volgens het concern worden de ontwikkelingsmogelijkheden geremd door de beperkte capaciteit bij gemeenten voor het afhandelen van procedures en het beschikbaar stellen van bouwlocaties.

Geografisch gezien verslechterde het resultaat in Nederland (van € 9,7 mln naar € 5,6 mln) en verbeterde het in Groot-Brittannië (van € 18,2 mln naar € 22,2 mln).

CEO Rob van Wingerden zegt over de cijfers: ‘In de eerste helft van 2017 hebben wij een  marge gerealiseerd op het gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van 1,7 procent, onderweg richting onze strategische doelstelling. De meeste werkmaatschappijen zitten op of boven een marge van 2 procent, wat de voortgang van onze strategische agenda weerspiegelt. Het resultaat wordt teruggehouden door infra in Nederland en België en de voorziene onderdekking op overheadkosten bij de Duitse bouwactiviteiten.

(..) De financiële positie is solide en ons geïnvesteerd vermogen kent een neerwaartse trend, die de verbetering van het rendement op het werkzaam vermogen ondersteunt. De markt voor Nederlandse woningbouw en -vastgoed blijft verbeteren en er zijn eerste tekenen van herstel in de utiliteitsbouwmarkt. (..) Wij hebben consequent vastgehouden aan onze inschrijvingsdiscipline en onze orderportefeuille begint te groeien. Wij herbevestigen ons vooruitzicht voor het gehele jaar. Wij verwachten dat de opbrengsten enigszins lager en het gecorrigeerd resultaat vóór belastingen hoger zullen zijn dan het niveau van 2016. Wij voorzien aanzienlijk lagere herstructureringskosten dan in 2016.'