Kalverstraat bijna tienmaal goedkoper dan Causeway Bay

De duurste winkelstraat ter wereld is Causeway Bay in Hong Kong, met tophuren van € 24.606 per m2 per jaar. De duurste winkelstraat van Nederland is de Kalverstraat, met tophuren van € 2.900 per m2 per jaar.

Dit blijkt uit de 30e editie van het jaarlijkse rapport Main Streets Across the World van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. In de wereldwijde ranking is van 65 landen steeds de duurste winkelstraat opgenomen in het onderzoek. Van de 446 onderzochte winkelstraten wereldwijd stijgen de tophuurprijzen in 29% van de winkelstraten, in 43% stabiliseren de huurprijzen en in 28% van dalen de tophuren. In Europa stijgen de tophuurprijzen beduidend vaker (31%) dan dat ze dalen (17%).

Frank van der Sluys, Head of Research Cushman & Wakefield Nederland: ‘Doordat de fysieke en digitale wereld steeds meer met elkaar zijn verbonden, wordt er minder fysiek gewinkeld en neemt het aantal bezoekers in veel winkelgebieden af. We zien een duidelijke concentratiebeweging van consumenten naar winkelgebieden en winkelstraten die de juiste mix van brands en functies bieden. Winkelgebieden waar consumenten graag verblijven. In deze gebieden blijven de winkelhuurprijzen op een hoog niveau.’

In Nederland is de Kalverstraat nog altijd de duurste winkelstraat met een tophuurprijs van € 2.900 per vierkante meter per jaar. Daarmee staat de Kalverstraat op de wereldwijde ranking op positie 16.