JLL: groei beleggingsvolume zet door

Het beleggingsvolume in Nederlands vastgoed in het eerste kwartaal van 2017 met circa 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In het eerste kwartaal van 2017 is al € 2,7 mrd belegd in Nederlands vastgoed. Het beleggingsvolume in geheel 2017 zal volgens JLL vergelijkbaar zijn met 2016, gedreven door enkele grootschalige transacties.

Beleggingen bedrijfsruimte verviervoudigd
De bedrijfsruimtemarkt toonde de sterkste stijging. Het beleggingsvolume binnen deze sector verviervoudigde ten opzichte van het eerste kwartaal in 2016 waardoor het volume uitkwam op € 635 mln.

In het eerste kwartaal werd € 820 mln belegd in kantoren. De sector had hiermee het grootste aandeel in het kwartaalvolume (30%).
Het beleggingsvolume binnen de winkelmarkt nam met bijna 70% toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. Het totale beleggingsvolume komt uit op € 687 mln.
Met circa € 530 mln bleef het beleggingsvolume binnen de woningmarkt nagenoeg stabiel.

Structureel boven € 10 mrd
Sven Bertens, head of Research Advisory: “Sinds 2014 ligt het beleggingsvolume voor Nederlands vastgoed structureel boven de € 10 mrd, een aanzienlijk hoger niveau dan Nederland gewend was. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de toegenomen allocatie voor vastgoed als beleggingscategorie, de gunstige ontwikkelingen op de financiële markten en het sterk verbeterde fundament op de Nederlandse vastgoedmarkt. Met als gevolg aanhoudend hoge investeringsvolumes.“

Dré van Leeuwen, head of Capital Markets voegt hier aan toe: “Door de aanhoudende en toenemende interesse in Nederlands vastgoed verwachten wij dat ook in 2017 het beleggingsvolume boven de € 10 mrd gaat uitkomen. Uitdaging blijft echter het vinden van geschikt beleggingsproduct, hierdoor blijft er druk bestaan op de aanvangsrendementen. Als gevolg hiervan verwachten wij dat er in alle sectoren sprake zal zijn van een verdere waardegroei”.