Is een groene daad echt goud waard?

Om de verduurzaming van de woningmarkt te doen slagen is een correcte woningwaardering cruciaal.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 27 augustus 2021

Ziet een huiseigenaar zijn groene investering niet terug in de prijs van de woning, dan zal hij een verduurzamingsmaatregel minder snel nemen.

Maar hoe staat het in de praktijk met de waardering van woningverduurzaming? Welke rol speelt verduurzaming in de Nederlandse taxatiepraktijk en hoe verhoudt zich dit tot de inzichten uit de internationale literatuur? Over deze vragen ging Dirk Brounen in gesprek met 24 taxateurs, bankiers, beleidsmakers, investeerders, academici en vertegenwoordigers van belangenverenigingen.

Zij kwamen tot de conclusie dat correct duurzaam taxeren essentieel is voor de energietransitie. Maar hoewel er een duidelijke wetenschappelijke consensus over dit onderwerp bestaat, is het meenemen van duurzaamheid nog geen staande praktijk. Gelukkig is er beweging vanuit het Rijk, de wetenschap en taxateurs in de richting van dit gemeenschappelijk doel. Het Rijk is op zoek naar de optimale inzet van beleidsinstrumenten om de energietransitie aan te jagen. De wetenschap zal de resultaten van het onderzoek op een aantrekkelijke en inzichtelijke wijze delen met de markt. De beroepsgroep van taxateurs zou wat betreft het belang van een wetenschappelijk basis onder de dagelijkse taxatiepraktijk de daad meer bij het woord moeten voegen.

Om dat laatste te ondersteunen, sloten de deelnemers af met drie adviezen aan de beroepsgroep:

– Benut het nieuwe energielabel in de taxatiepraktijk en doe er je voordeel mee. Help je opdrachtgever aan de relevante duiding.

– Durf persoonlijke meningen en vaste routines in te ruilen als de wetenschappelijke inzichten daar duidelijke aanleiding toe geven.

– Duurzaam waarderen is geen kijksport, bijscholing is noodzakelijk.

 

Het complete verslag is te vinden op www.tias.edu/item/is-een-groene-daad-echt-goud-waard