Investeren in zakelijke hypotheken populair vanwege defensieve beleggingsvorm

Door de stijgende bouwkosten, oplopende energieprijzen, stijgende rentes en inflatie, zoeken veel investeerders naar defensieve beleggingsopties.

Vastgoedfinancier Mogelijk ervaart een groeiende behoefte bij investeerders die zoeken naar veilige alternatieven. Medeoprichter van Mogelijk, Pablo de Loor: “Voor investeerders vormt investeren in zakelijke hypotheken een uiterst defensieve vorm van beleggen wat goed aansluit op de huidige wensen in de markt.”

“Bij Mogelijk verstrekken investeerders een zakelijke hypotheek aan een ondernemer. Ondernemers die zoeken naar een financiering voor hun bedrijfspand, appartement of woning voor de verhuur, kantoor, horecapand of winkel kunnen bij ons terecht. Ondernemers en vastgoedbeleggers die een financiering zoeken, kunnen bij ons een quickscan indienen waarbij wij nagaan of we het object willen en kunnen financieren. Onze vastgoedspecialisten beoordelen de aanvraag en zijn kritisch op zaken als de gewenste leensom ten opzichte van de waarde van het object, de ligging, alternatieve aanwendbaarheid en de kwaliteit van het vastgoed. Het uitgangspunt van de beoordeling is gestoeld op de vraag: wat blijft er aan zekerheden over als we uitgaan van het slechtste scenario? Het doel is altijd dat de investeerder zijn geld moet kunnen terugkrijgen. Daarbij willen we de ondernemer een verantwoorde financiering aanbieden.”

Zekerheden zitten in het onderpand

Investeerders die de zakelijke hypotheek financieren, krijgen altijd het eerste recht van hypotheek. De zekerheden zitten dus in het onderpand. Het is dus niet zo, in tegenstelling tot bij aandelen of andere beleggingsvarianten, dat het geld verdampt als het tij tegenzit. Het onderpand is er altijd en vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Bovendien neemt Mogelijk het debiteurenrisico over. Als de ondernemer niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, dan neemt Mogelijk de betaling van rente en maandelijkse aflossing over. Als het tot executie komt, dan wordt de investeerder uit de opbrengst als eerste terugbetaald, nog voordat bijvoorbeeld de Belastingdienst aan de beurt is.”

Saaie belegging maar wel met zo’n 6% rendement

Mogelijk vraagt van ondernemers een substantieel bedrag aan eigen inbreng. Deze ligt gemiddeld op 35%. Daarbij tekent de ondernemer bij het aangaan van de lening ‘in privé’ mee. Ook als de financiering plaatsvindt in de B.V. van de ondernemer, tekent de ondernemer mee. Dit geeft extra zekerheid en zorgt voor een grote mate van betrokkenheid van de ondernemer. Pablo: “Met deze strategie houden we de risico’s klein. Eigenlijk hebben we een saai en degelijk beleggingsproduct wat zo’n 6% rendement biedt, waar investeerders nagenoeg niets voor hoeven te doen.  Ik zeg altijd tegen investeerders: ‘Als je het spannend wil maken, dan kun je even op de koffie gaan bij de ondernemer’. Zonder gekheid: het geld zit in de stenen, als de ondernemer niet meer betaalt, dan is dat vervelend maar de zekerheid zit in het pand. Voorafgaand letten wij op alternatieve aanwendbaarheid, dan ligt de oplossing op behoudt van zekerheid eventueel in het in eigendom krijgen van het object. Nadat het object in eigendom verkregen is, kan het object worden aangehouden en worden verhuurd. Ook is het mogelijk na een tijdje het object op de markt aan te bieden.”

Investeerders steken hun geld in het object

“Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat er de komende tijd ook ondernemers failliet kunnen gaan die een zakelijke hypotheek hebben bij Mogelijk. Ons model houdt daar rekening mee, natuurlijk kijken we naar de menselijke maat maar we gaan ook heel zorgvuldig om met het geld van de investeerders. We realiseren ons terdege dat dit geld is waar hard voor is gewerkt. Belangrijk gegeven is: investeerders steken bij ons hun geld niet in de ondernemer, maar in het object. Het object biedt de zekerheid, wat er ook onderweg met de ondernemer gebeurt.”

Investeerders dragen bij aan ondernemerschap

“Vaak zijn onze investeerders zelf (oud)ondernemers. Zij weten hoe het is om soms te maken te hebben met zwaarder weer. Het is bijzonder fijn te ervaren dat onze investeerders zich er terdege van bewust zijn dat het belangrijk is te investeren in ondernemers. Ondernemers zorgen voor vooruitgang. Investeerders vinden het prettig dat ze ondernemerschap stimuleren en een mooi rendement krijgen, geborgd met zekerheden”, besluit Pablo.