ING introduceert robot tegen energieverspilling

ING introduceert de Energierobot, die automatisch verspilling in gebouwen detecteert.

Van alle duurzaam opgewekte energie in Nederland wordt ongeveer 50% door gebouwen verspild. Doordat 70% van de klimaatinstallaties onjuist is afgesteld, staat bijvoorbeeld in gebouwen in de zomer de verwarming aan, of worden ze gekoeld of verlicht terwijl er niemand meer in het pand is. Gebouwen met energielabel A kunnen hierdoor toch het verbruik van een G-label hebben. Daarom introduceert ING de Energierobot.

De energierobot maakt gebruik van big data, algoritmes en de gegevens van slimme energiemeters van gebouwen en vergelijkt volledig geautomatiseerd die gegevens de hele dag en nacht door met een exacte benchmark van het specifieke gebouw. Hiermee wordt tot 15% aan energiebesparingsmogelijkheden geïdentificeerd, dat is de helft van het totaal van de duurzaam opgewekte energie in Nederland. Hoewel het opsporen en voorkomen van energieverspilling in gebouwen veruit de goedkoopste maatregel is om CO2-uitstoot te reduceren, heeft dit onderwerp vaak geen prioriteit, mede omdat de verspilling ook niet goed zichtbaar is. Daarom biedt ING de Energierobot aan voor alle klanten van de vastgoedtak ING Real Estate Finance (ING REF). In een tweede fase zal de ING Energierobot als platform ook aan andere banken met hun klanten ter beschikking gesteld kunnen worden.

Beheerders, installateurs, energiebedrijven en gebruikers weten hierdoor snel en goedkoop hoe ze het energiemanagement in hun gebouwen kunnen verbeteren. Daardoor is er minder energie en onderhoud nodig, verouderen installaties minder snel en wordt onnodige CO2-uitstoot vermeden. Daarnaast valt met de Energierobot ook te voldoen aan de sinds 1 januari geldende wettelijke verplichting om een energiemonitoringsysteem te hebben.

Voor de vastgoedportefeuille die door ING REF wordt gefinancierd, kan hiermee in potentie jaarlijks € 30 mln aan energiekosten en 92.000 ton aan CO2-uitstoot worden bespaard, zonder dat hiervoor extra investeringen bij klanten van ING nodig zijn.

De ING Energierobot volgt op de digitale online duurzaamheidsscan tool die ING REF de twee jaar geleden ook in samenwerking met CFP Green Buildings aan alle ING vastgoedklanten ter beschikking heeft gesteld.