ING gematigd positief over horeca in 2023

De vooruitzichten voor de horecasector voor 2023 zijn gematigd positief. Na de grote inhaalslag in 2022 groeit het volume in 2023 naar verwachting met circa 5%.

Dat stelt ING Research in het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht Horeca.

De groei betreft deels nog herstel van de coronapandemie. De prijzen in restaurants en cafés stijgen volgens ING dit jaar naar verwachting met ongeveer 8% en ook volgend jaar gaan de prijzen met ten minste 3% omhoog. Met name restaurants en cafés kunnen de hogere kosten veelal niet volledig doorberekenen aan de klant, wat uiteindelijk ten koste gaat van de winstmarge. De verwachting is dan ook dat het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen in de horeca in 2023 hoger zal uitvallen dan in 2022.

‘Met een historisch laag consumentenvertrouwen, hoge inkoop-, personeels- en energiekosten en aanhoudende personeelskrapte blijven het uitdagende tijden voor horecaondernemers’, stelt Katinka Jongkind, sectoreconoom leisure bij ING Research. ‘Veel huishoudens zullen bij de aanhoudend hoge prijzen vroeg of laat gaan bezuinigen op minder essentiële consumptie, zoals etentjes en uitstapjes buiten de deur.’ 

Volumegroei in 2023

Na bijna twee jaar van lockdowns en beperkende maatregelen vanwege de coronapandemie, maakt de horeca in 2022 een grote inhaalslag met een verwachte volumegroei rond de 30%. Voor 2023 verwacht ING een volumegroei van circa 5%. Dit betreft deels herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in de eerste twee maanden van 2022 nog met beperkingen te maken had.