ING Economisch Bureau: milde daling huizenprijzen tot begin 2022

De stijging van de woningprijzen vlakt in de eerste helft van 2021 af, zo voorziet ING Economisch Bureau.

Hierna volgt een milde daling van de woningprijzen die tot begin 2022 voortduurt. Op het laagste punt liggen de woningprijzen gemiddeld zo’n 2,5% lager dan bij de prijspiek in 2021.

Volgens de ING-economen blijven de onzekerheden op de woningmarkt door de coronacrisis uitzonderlijk groot. Gemiddeld stegen de woningprijzen in 2020 met +7,8% op jaarbasis harder dan in 2019 (+6,9%). Het aanbod te koop staande woningen nam gedurende het jaar af en zorgde voor extra opwaartse prijsdruk. De krapte op de markt nam dus toe, maar de schaarste aan woningen nam juist met zo’n 30.000 woningen af (9% van het totale tekort). De groei van het aantal huishoudens was veel lager dan in andere jaren, terwijl de bouw slechts licht terugviel.

Ook in 2021 is de verwachting dat er minder nieuwe huishoudens bij komen dan nieuwe woningen. Dit is een belangrijke reden om uit te gaan van enige afkoeling van de prijzen. “Het lijkt aannemelijk dat de huishoudensgroei ook dit jaar lager uitvalt dan voorgaande jaren. Dit zal het gemiddelde aantal bieders per woning verlagen en de druk die woningkopers voelen om een hogere prijs te bieden verminderen”, aldus woningmarkteconoom Mirjam Bani.

Toch zijn er volgens haar ook plausibele scenario’s waarin de prijzen verder stijgen of juist sterker dalen. Zo is er een scenario denkbaar waarin de woningmarkt verder verhit raakt. Dit is het scenario waarin het virus snel wordt ingedamd, de economie snel herstelt, de faillissementsgolf meevalt en de rentes (desondanks) laag blijven. En een scenario waarin de pandemische risico’s hoog blijven, de economie traag herstelt met veel faillissementen en werkloosheid tot gevolg en waarin risicopremies op rentes stijgen, kan er juist toe leiden dat de woningvraag en huizenprijzen sneller dalen.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen