ING: Amsterdamse woningen goedkoper door beperking Airbnb

De invoering van een nieuwe regel voor vakantieverhuur in Amsterdam brengt het prijseffect van Airbnb op de huizenprijs in toeristische wijken omlaag.

Dit blijkt uit een nieuwe analyse van het ING Economisch Bureau. Het maximaal aantal dagen voor vakantieverhuur is sinds dit jaar gehalveerd van 60 naar 30 dagen. Hierdoor halveren de inkomsten die woningeigenaren mogen verdienen via platforms als Airbnb.

Tot voor kort mochten Amsterdamse woningeigenaren hun woning maximaal 60 dagen aan toeristen verhuren via platforms als Airbnb en Booking.com. Dit maximum aantal is vanaf 1 januari gehalveerd: eigenaars van Amsterdamse woningen mogen hun woning nu nog voor maximaal 30 dagen aan toeristen verhuren. Dit zorgt ervoor dat het inkomen dat woningeigenaren kunnen verdienen met vakantieverhuur halveert.

De extra verhuurinkomsten drijven de woningprijzen in toeristische wijken van Amsterdam op. Huizenkopers die van structurele Airbnb-inkomsten uitgaan, zullen namelijk bereid zijn een hogere prijs te bieden voor een woning dan zonder deze inkomsten. Voor januari 2019 konden Amsterdamse verhuurders in toeristische wijken met 60 dagen Airbnb-verhuur gemiddeld zo’n € 350 netto per maand verdienen. Met dit bedrag konden woningeigenaren in toeristische wijken van Amsterdam de netto maandelijkse lasten van een hypotheek van ruim € 100.000 dragen zonder hiermee hun netto maandlasten te verhogen. Dat is een bovengrens aan het prijseffect van Airbnb in toeristische Amsterdamse wijken.

De halvering van het maximum aantal dagen vakantieverhuur brengt de toegestane netto-inkomsten van een Amsterdamse woningeigenaar terug naar zo’n € 200 per maand. Aannemende dat woningkopers hierom ook hun verwachte Airbnb-inkomsten naar beneden hebben aangepast, zullen woningkopers in toeristische wijken van Amsterdam inschatten dat ze met de netto-opbrengst uit vakantieverhuur de netto maandlasten van ruim € 60.000 hypotheek kunnen dragen. De invloed van Airbnb op de Amsterdamse huizenprijs in toeristische wijken daalt door de nieuwe regel dus. De bovengrens daalt van rond de € 100.000 naar rond de € 60.000.

Overigens verwacht ING dat de daling van de huizenprijzen voor een deel teniet zal worden gedaan doordat Airbnb-verhuurders nu zullen kiezen voor de Bed & Breakfast-formule. Daar heeft de gemeente Amsterdam vooralsnog geen beperkingen aan opgelegd.