Huurinkomsten retailvastgoed nog problematisch

Het klimaat voor het Nederlandse retailvastgoed is voor de meeste beursgenoteerde fondsen verbeterd

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 25 augustus 2017

Voor Klépierre zijn de huurinkomsten van het Nederlandse vastgoed gestegen, maar niet voor Unibail-Rodamco en Wereldhave. Wereldhave en Klépierre spreken wel van een verbeterde Nederlandse retailmarkt, waar het ergste achter de rug is.

Wereldhave
Voor Wereldhave stegen de huurinkomsten in Nederland met 0,8% op like-for-like basis. Topman Dirk Anbeek ziet het retailklimaat in Nederland verbeteren, maar gaf wel aan dat bijvoorbeeld een ingreep bij de Blokker-formules nog boven de markt hangt. Het is onzeker hoe toekomstige kopers zullen omgaan met het aantal vestigingen.
Meer zorgen maakt Anbeek zich over Frankrijk. Daar daalden de vergelijkbare huurinkomsten met 5%. Verschillende grotere huurders gingen failliet, terwijl de retailers die bij Wereldhave huren 1,8% minder omzet boekten. Anbeek wijt de neergang onder meer aan de nog steeds kwakkelende economie van Frankrijk, waar rigoureuze maatregelen om die te stimuleren nog steeds uitblijven.
Het directe resultaat van Wereldhave is met € 75,2 mln in het eerste halfjaar 2017 iets gedaald (H1 2016: € 77,7 mln). De nettohuurinkomsten daalden naar € 99,2 mln (H1 2016: € 102,3 mln). De bezettingsgraad is met 95,4% stabiel gebleven (H1 2016: 95,5%).
Het totale resultaat is sterk verbeterd, naar € 74,3 mln (H1 2016: € 9,6 mln). Dat komt vooral doordat de herwaardering veel minder slecht is uitgekomen dan in het eerste halfjaar van 2016 (H1 2017: € –2,9 mln, H1 2016: –€ 62,8 mln).

Klépierre
De nettohuurinkomsten van Klépierre zijn like-for-like met 2,7% toegenomen ten opzichte van H1 2016. Ook voor Nederland liet Klépierre hogere nettohuurinkomsten zien: de inkomsten groeiden met 4,2%, onder meer door het openen van de herontwikkelde winkels in Hoog Catharijne in Utrecht. Like-for-like stegen de huurinkomsten in Nederland met 2,1%.
Klépierre, dat enkele jaren geleden Corio overnam, zegt dat de hogere huurinkomsten in Nederland laten zien dat het retailklimaat is verbeterd na de faillissementen in 2016. Klépierre bezit in Nederland onder meer De Markthal in Rotterdam, Almere Centrum en Alexandrium in Rotterdam.

Unibail-Rodamco
De nettohuurinkomsten van de winkelcentra van Unibail-Rodamco waren in het eerste halfjaar 2017 3,4% hoger dan in het eerste halfjaar 2016.
Alle landen droegen bij aan dit positieve resultaat, behalve Nederland. Daar werd in het eerste halfjaar 2017 € 29 mln aan huurinkomsten gegenereerd, tegen € 31 mln in H1 2016. Dat betekent een daling van –4,8%, like-for-like een daling van –1,8%. De herontwikkeling van The Mall of the Netherlands in Leidschendam is niet meegenomen in deze cijfers.
Ook in eerdere kwartalen presteerde het Nederlandse winkelvastgoed van Unibail-Rodamco negatief.
Op basis van huurinkomsten draagt Nederland het minste bij, vergeleken met de andere landen waarin Unibail-Rodamco actief is. De totale portefeuille van Unibail-Rodamco is nu € 42,5 mrd waard. Het vastgoed heeft in het eerste halfjaar € 794 mln aan nettohuurinkomsten opgeleverd. De financieringskosten bedragen 1,4%, met een gemiddelde looptijd van 7,4 jaar.