Hoofdkantoor KPMG in Londen moet ruim € 400 mln opbrengen

Accountantsfirma KPMG heeft het hoofdkantoor in Londen te koop gezet. Het zou een bedrag van ruim € 400 mln moeten opleveren. Dit meldt de Britse krant Financial Times. 

De adviseurs zouden er wel gevestigd willen blijven via een sales-and-lease-back constructie.

Het gaat om het 14 verdiepingen hoge pand 15 Canada Square (ruim 37.000 m2) in de wijk Canary Wharf, waar meerdere financiële bedrijven zijn gevestigd. Het adviesbureau zou met deze stap willen profiteren van de grote instroom van internationaal kapitaal in de Britse hoofdstad die aangetrokken wordt door de dalende koers van het Britse pond tegenover de euro. De prijzen van kantoorpanden in de Britse hoofdstad zijn daardoor sterk gestegen. 

Recent werd bekend dat ook de Lloyds Banking Group zijn hoofdkantoor op 25 Gresham Street om dezelfde reden te koop heeft gezet. Ook de bank wil het gebouw vervolgens graag terughuren.

Philip Davidson, partner van KPMG, heeft tegen de krant het plan bevestigd en zegt desgevraagd: 'Het bezit van vastgoed is geen core business voor ons. KPMG heeft in Groot-Brittannië 22 vestigingen en op deze manier kunnen we opbrengsten terugsteken in onze activiteiten in plaats van in stenen.' 

De vraag naar kantoorpanden wordt momenteel vooral aangestuurd door kapitaal uit China en Hong Kong. In het afgelopen eerste halfjaar investeerden zij voor ongeveer € 4,5 mrd in Londense kantoorpanden, aldus een rapport van vastgoedadviseur CBRE. Zo werd het gebouw dicht bij het KPMG-gebouw, 20 Canada Square, waarin het grootste Londense kantoor van BP is gevestigd, afgelopen juni verkocht aan een miljardair uit Hong Kong.

KPMG heeft voor de verkoop JLL in de arm genomen.