Holland Outlet Mall Zoetermeer definitief ten onder

Het plan voor de factory outlet in Zoetermeer is definitief van de baan. De gemeenteraad van de gemeente heeft zich maandagavond in meerderheid uitgesproken tegen het plan.

De gemeenteraad vergaderde maandagavond over de brief van het college van B en W waarin zij aankondigde dat de initiatiefnemers van de Holland Outelt Mall hebben laten weten dat ontwikkelaar Provast zich heeft teruggetrokken uit het project. De coalitiepartijen VVD, D'66 en LHN die afgelopen janauari het plan nog steunden hebben nu het college gevraagd met de uitvoering te stoppen. 

De Holland Outlet Mall zou op de plek komen waar nu het Woonhart Zoetermeer is. Het meubelplein is aan een herontwikkeling toe en samen met Provast kwamen de eigenaren van het vastgoed tot het plan er een binnenstedelijk outlet centrum te realiseren van in totaal 31.000 m2.

Er was van begin af aan veel verzet tegen het plan. Onder andere van winkeliers en vastgoedeigenaren van het naastgelegen Stadshart Zoetermeer die de wegzuigende werking vreesden van het outletcentrum. Ook bewoners waren tegen omdat zij de verkeersoverlast vreesden van de rond 6,5 mln bezoekers die de plannenmakers jaarlijks naar het centrum zagen komen.

Provast liet afgelopen week weten dat zij geen interesse meer had in de realisatie van HOM omdat de voorwaarden die de gemeente heeft gesteld aan verdere besluitvorming teveel vertraging bleek te veroorzaken. Daardoor waren financiers hun belangstelling aan het verliezen, aldus Provast.