Hogere huurinkomsten URW

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) heeft in het eerste halfjaar 2019 3,3% hogere like-for-like inkomsten geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar.

In Nederland werden like-for-like 0,4% hogere netto huurinkomsten gegenereerd. 

De waarde van het winkelvastgoed is op like-for-like basis met -1,2% gedaald (-0,8% voor flagshipstores). Het gemiddelde netto aanvangsrendement voor de retailportefeuille bleef stabiel op 4,3%. 

De gemiddelde Epra-leegstand nam iets toe naar 2,8%. Volgens URW duren (her)onderhandelingen tegenwoordig wat langer omdat retailers in moeilijke marktomstandigheden verkeren. In het VK ligt de leegstand op 8,7% als gevolg van het niet vernieuwen van contracten en faillissementen. De like-for-like netto huurinkomsten zijn hier gedaald met -3,1% tov van H1 2018. In de VS ligt de leegstand op 6,6%. 

In de laatste 12 maanden heeft URW voor € 3,2 mrd aan kantoren en retailobjecten verkocht. In totaal wil URW voor € 6 mrd verkopen. 

Ook de pijplijn is naar beneden bijgesteld, van € 11,9 mrd eind 2018 naar € 10,3 mrd nu. Daarvan betreft 50% retail, 16% dining & leisure, 14% kantoren en 15% residential en 5% hotels. In juli leverde URW zijn eerste residentiële ontwikkeling op in San Diego, VS.

De gemiddelde leenkosten van URW liggen op 1,6%. Dat is vooral gebaseerd op de portefeuille van Unibail-Rodamco, dat kan lenen voor 1,0%. Voor de Westfield portefeuille geldt een leentarief van 3,5%.