Hoger direct resultaat voor Vastned

Vastned heeft een hoger direct resultaat van € 21,5 mln geboekt in H1 2018 (H1 2017: € 20,2 mln). 

De lagere nettohuuropbrengsten als gevolg van de desinvesteringen in Nederland en Frankrijk werden gecompenseerd door de ontvangen afkoopsom van Forever 21 in Amsterdam. Daarnaast zijn de rentelasten afgenomen door gemiddeld lagere rentedragende schulden als gevolg van desinvesteringen en door de herfinanciering van de leningenportefeuille in België.

Het indirecte resultaat daalde naar € 10,5 mln (H1 2017: € 44,0 mln). Dat is vooral het gevolg van minder positieve herwaarderingen. De positieve herwaarderingen die wel werden geboekt, komen op het conto van de high street assets. 

Een en ander heeft tot gevolg dat het totale resultaat na belasting is gedaald naar € 34,2 mln (H1 2017: € 71,4 mln). 

De like-for-like-huurgroei van de brutohuuropbrengsten in H1 2018 bleef voor de totale portefeuille nagenoeg ongewijzigd, iets positiever voor de high streets en iets negatiever voor de mixed retail. Inmiddels is door desinvesteringen het aandeel high street gestegen naar 81% van de portefeuille. 

Gedurende het eerste halfjaar van 2018 daalde de bezettingsgraad van de totale portefeuille van 98,1% eind 2017 naar 96,2% eind juni 2018. De bezettingsgraad van de core city assets daalde van 99,6% naar 96,9%. Deze daling komt voornamelijk door het vertrek door een huurder in Madrid. Onderhandelingen met kandidaathuurders zijn daarvoor gaande. 

De bezettingsgraad van de mixed retail locations daalde van 95,1% naar 94,4%. De desinvesteringen hadden een positief effect op de bezettingsgraad, maar dit werd opgeheven door het vertrek van huurders van mixed retail locations in Nederland, Frankrijk en België.

Eind 2011 bestond de portefeuille nog maar voor 27% uit high street panden. Het afgelopen kwartaal kocht Vastned voor € 11 mln aan nieuwe panden, terwijl het voor € 63,5 mln aan panden verkocht. Door krimp van de portefeuille nemen de huurinkomsten af. 

Vastned is voorzichtig positief over de rest van het jaar. Wel wordt het steeds moeilijker de portefeuille te laten groeien. Internationale investeerders hebben miljarden beschikbaar om winkelvastgoed te kopen. Dat heeft de prijzen de afgelopen jaren sterk doen stijgen en de rendementen gedrukt.