Hamerkwartier Amsterdam Noord verdubbelt

B&W van Amsterdam heeft de concept Projectnota Hamerkwartier in Amsterdam Noord vrij voor inspraak gegeven.

Het Hamerkwartier in Amsterdam Noord verandert van een bedrijventerrein in een bruisende woon-werkwijk. In het gebied aan het IJ tussen het Motorkanaal en de Ponthaven zijn de afgelopen jaren veel aantrekkelijke bedrijven en voorzieningen neergestreken. Dat is een basis om verder te bouwen aan een gebied voor wonen, werken en recreëren.

De concept Projectnota beschrijft de transformatie van bedrijventerreinen die niet goed bereikbaar zijn naar een goed bereikbaar hoog stedelijke woon-werkmilieu met 6500 woningen en 220.000 m² ruimte voor werken. Een verdubbeling van het aantal vierkante meters. Het bouwen van de 6500 woningen gebeurt gefaseerd. 

Het gebied moet zich ontwikkelen tot een levendig, duurzaam en aantrekkelijk stuk van Amsterdam Noord waar ook bewoners van de Vogelbuurt en het IJplein profijt van hebben. Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening: 'Langs het IJ komt een prachtige groene kade met een doorgaande fiets- en wandelroute die aansluit op de omgeving. De havenkommen worden weer opengesteld voor recreatie.'

Alle nieuwbouw wordt energieneutraal en gasloos. In de plannen voor de wijk is extra aandacht voor groen, water, sport, mobiliteit en gezonde bouwmaterialen. In het Hamerkwartier komen 2 tot 3 nieuwe basisscholen; een middelbare school met sporthal en een zorg- en welzijnscluster. Daarnaast is er ruimte voor cafés, restaurants en culturele instellingen, ook in de woongebieden.

De woningtypes in de wijk variëren straks in grootte, prijs, leeftijd en type bewoners: Amsterdammers en nieuwkomers, verschillende inkomensklassen en soorten huishoudens. Op een aantal avonden in januari en mei dit jaar hebben bewoners en ondernemers uit de buurt meegepraat en meegedacht over de toekomst van het Hamerkwartier.

Na de inspraak behandelt het College de nota en de inspraakreacties en biedt deze aan ter vaststelling aan de Gemeenteraad. De inspraakperiode loopt van 8 november tot 20 december; op 30 november is er een inloopbijeenkomst.

 

foto: gemeente Amsterdam