Haarlem selecteert winnend ontwerp voor herontwikkeling Slachthuisterrein

Bouwfonds Property Development ontwikkelt slachthuisterrein in Haarlem-Oost tot nieuw woon-werkgebied naar een ontwerp van Team Slachthuishof.

Het team bestaat uit Hans van Heeswijk architecten, ZUS [Zones Urbaines Sensibles], vanOmmeren-architecten, Wijngaarde & Partners, Markus, Metabolic, Advier en Alliander DGO. Bouwbedrijf De Nijs is belast met de uitvoering.

Het Slachthuisterrein wordt ontwikkeld tot een nieuw woon- en werkgebied, het Slachthuishof, waarbij een mix aan functies wordt gerealiseerd, zoals wonen, culturele voorzieningen, horeca, bedrijvigheid en een popcentrum.

Op circa 36 ha komen 166 woningen, in een mix van 85 rijwoningen, 31 startersappartementen, 28 seniorenappartementen, 19 stadsappartementen (sociale woningbouw) en 3 XL familiewoningen.

De woningen worden gasloos. Er wordt veel aandacht besteed aan waterbergend vermogen. Het water dat niet in het groen infiltreert wordt opgevangen en vastgehouden door een integraal systeem van wadi’s en goten. Op de nieuwe woningen worden zonnepanelen geplaatst waarmee het overgrote deel van de elektriciteitsvraag is gedekt. Door lokale bronnen te gebruiken, zoals warmte- en koudeopslag wordt het gebied op een duurzame manier voorzien van warmte.