Groen licht voor Elzenhagen Zuid

Het college van B en W heeft op 26 september ingestemd met het stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van Elzenhagen Zuid, een plan voor 1800 woningen.

Hiermee geeft het college groen licht voor een groene en waterrijke woonwijk in Amsterdam-Noord, met sport- en onderwijsvoorzieningen voor de deur en winkels om de hoek. In het gebied worden de komende jaren 1800 woningen gebouwd.

Wethouder Eric van der Burg, Ruimtelijke Ordening: ‘Elzenhagen Zuid wordt een mooie buurt waarin veel aandacht is voor de bewegende stad. Sport en beweging worden onder meer door de publiek toegankelijke atletiekbaan een belangrijk onderdeel van het toekomstige Dijkpark. De buurt wordt zo ingericht dat de fietser en de voetganger centraal staan, onder andere door de nieuwe oost–west hoofdfietsverbinding met een fietsbrug over het Noordhollands Kanaal. Met autovrije straten en veel speelplekken wordt het een kindvriendelijke buurt die bewegen stimuleert.’

Stedelijke buurt met groen karakter
Elzenhagen Zuid wordt een groene stedelijke buurt met ruimte voor maximaal 1800 woningen, waarvan 30% sociale huurwoningen, 20% middeldure huur en 50% vrije sector woningen. In het noordelijk deel komen naast woonblokken met appartementen ook circa 100 zelfbouwkavels. In het zuidelijk deel van de buurt komen ‘urban villa’s’ en appartementenblokken met een parkachtige omgeving. Een deel van het gebied is de eerstkomende 10 jaar bestemd voor tijdelijke huisvesting van jongeren, studenten en statushouders in ‘Startblok Elzenhagen’. Een nieuwe sporthal biedt plaats aan verschillende sporten en de huidige atletiekbaan krijgt een nieuwe plek in het park. Twee bestaande moskeeën in Noord verhuizen van hun huidige locaties samen naar een nieuwe locatie waarin ook een cultureel centrum wordt gevestigd. Ook komen er twee nieuwe scholen: een basisschool en het Technasium van het Damstede.

Bereikbaarheid
Het gebied is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de komst van de Noord–Zuidlijn in 2018 wordt het nabijgelegen stationsgebied een belangrijk OV-knooppunt, waardoor bewoners zowel snel in het centrum als in de regio zijn.

Planning
Het stedenbouwkundig plan wordt op 18 oktober 2017 besproken in de commissie ruimtelijke ordening en op 8 november 2017 neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Daarna volgt besluitvorming over het bestemmingsplan. Volgens de huidige planning kan eind 2019 gestart worden met de bouw en kunnen in 2021 de eerste bewoners zich vestigen in Elzenhagen Zuid. De bouw van de tijdelijke huisvesting start al eerder, namelijk eind van dit jaar.