Groei aandeel online supermarktomzet in stroomversnelling

2,9% van de supermarktomzet voor consumenten komt uit online verkopen.

Dat is fors meer dan een half jaar geleden, toen het nog 2% was. De online omzet van supermarktbestedingen door gezinnen bedraagt op dit moment circa € 1 miljard. Ter vergelijking: de totale supermarktomzet bedraagt circa € 36 miljard.

Dat heeft kennisplatform Supermarkt & Ruimte in nauwe samenwerking met onderzoeksbureau Strabo en vastgoedadviseur SuperVastgoed bekendgemaakt. De drie zijn in 2015 een monitor gestart waarbij elk half jaar 1750 consumenten worden ondervraagd over hun feitelijke koopgedrag.

De penetratiegraad is flink gestegen en bedraagt nu circa 19% (was 14,5%). Het aandeel consumenten dat in de nabije toekomst verwacht online supermarktbestedingen te doen is eveneens gegroeid van 21% naar 24%.

De twee belangrijkste online supermarkten zijn Albert Heijn en Jumbo. Albert Heijn blijft online marktleider met een geschat marktaandeel van 53% (wat afgenomen t.o.v. een jaar geleden: 58%). Het online marktaandeel van Jumbo is in een jaar tijd toegenomen van 22% naar 26%. Jumbo neemt daarmee een tweede positie in, maar heeft het verschil met Albert Heijn verder verkleind. Picnic is bezig met een flinke opmars en heeft nu een geschat marktaandeel van 12%.

De groei van de totale supermarktomzet in 2017 lag op circa 3%. Het aandeel online supermarktomzet (consumenten) blijft in dat perspectief – ondanks de waargenomen groei – nog altijd bescheiden.

Laatste nieuws

Evenementen