Gemeenteraad Amsterdam neemt historisch erfpachtbesluit

De gemeenteraad van Amsterdam heeft vannacht een historisch besluit genomen door akkoord te gaan met een nieuw systeem voor erfpacht.

Daarmee komt een einde aan het huidige systeem van eeuwigdurende erfpacht dat 120 jaar de woningmarkt in de hoofdstad heeft gereguleerd. De coalitiepartijen stemden unaniem voor en hielpen daardoor het voorstel van wethouder Van der Burg (Grondzaken) aan een meerderheid.

Vanaf oktober kunnen woningbezitters overstappen naar het nieuwe systeem van eeuwigdurende erfpacht. Aanvankelijk was er veel verzet tegen de plannen van het college maar na een aantal aanpassingen stemde de gemeenteraad er vannacht mee in.

De kern van het systeem is dat een huiseigenaar de erfpacht kan afkopen en daarmee ‘eeuwigdurend’ zijn verplichting aan de gemeente heeft voldaan. De gemeente kan dan geen tussentijdse aanpassingen meer doen, behoudens aanpassingen op basis van inflatie.

Woningbezitters kunnen de afkoopsom in een keer op tafel leggen of deze in termijnen betalen. Huiseigenaren die de afkoopsom niet kunnen betalen kunnen gebruik maken van een vangnetregeling om de overstap financieel te vergemakkelijken. De regeling geldt nu nog voor de laagste inkomens maar de gementeraad wil de inkomensgrens hiervoor optrekken.

Momenteel staan bijna 200.000 woningen op grond van de gemeente. Huiseigenaren moeten onder het huidige stelsel van ‘voortdurende’ erfpacht jaarlijks een canon betalen. De gemeente heeft het recht het bedrag van de canon iedere 50 jaar aan te passen. Bij de recente mutaties in een buurt als Amsterdam Zuid werd de jaarlijkse canon in een klap verveelvoudigd. Vanwege de onzekerheid die dit systeem met zich meebrengt, waren banken ook meer terughoudend bij het verstrekken van nieuwe hypotheken.

Met het nieuwe systeem komt aan deze onzekerheid een einde.

Een poging van tegenstanders om een referendum over het erfpachtstelsel af te dwingen werd deze week niet door de rechter ondersteund.