Gemeente Amsterdam koopt twee garages

Het college van B en W heeft besloten de parkeergarage Amsterdam Centraal (470 plekken) en het nieuwbouwdeel Oosterdokgarage (202 plekken) te kopen.

De voorgenomen bouw van Singelgrachtgarage (800 plekken) en de afbouw van de Vijzelgrachtgarage (circa 250 plekken) gaat door. De aanbesteding voor de bouw van de Willibrordusgarage (216-266 plekken) wordt stilgelegd tot het moment dat de herinrichtingsplannen voor de omgeving gereed zijn.

Het besluit past in de ambitie van het college de binnenstad van Amsterdam zoveel mogelijk autovrij te maken, de grachtengordel deels parkeervrij en woonstraten parkeerluw.

Wethouder Sharon Dijksma: “Een voorbeeld van deze aanpak is de transformatie van de Frans Halsbuurt. In deze buurt worden bij de herinrichting bijna alle straatparkeerplekken in de buurt opgeheven en parkeren vergunninghouders en bezoekers van de buurt  voornamelijk in de Albert Cuypgarage. Hierdoor ontstaat een parkeervrije en bijna autovrije Frans Halsbuurt. De ervaring bij de Albert Cuypgarage leert ons wel dat het voor een succesvolle exploitatie noodzakelijk is om direct na opening te starten met de herinrichting van het gebied eromheen, inclusief het opheffen van de parkeerplekken.’’