Gebouwen functioneren beter door big data

Big data bieden de mogelijkheid beter te begrijpen hoe natuurlijke en menselijke systemen werken, maar veel professionals zijn zich nog niet volledig bewust van de alle implicaties ervan.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 26 april 2018

De recente Rics-studie ‘Big data, smart cities, intelligent buildings – surveying in a digital world’ stelt dat dit zeker ook geldt voor vastgoedprofessionals. Big-data technologieën worden al veelvuldig gebruikt en veranderen de manier waarop de bebouwde omgeving wordt geanalyseerd en gemanaged.

PropTech, geholpen door big data, verandert nu al het urbane landschap. Big data opereren op diverse niveaus, van individuele personen of apparaten tot gebouwen en straten, of zelfs hele steden. Op het kleinste niveau worden big data gebruikt door individuele mensen in apps, zoals intelligente kaarten, waarmee je actief door het (openbaar) vervoer wordt geloodst.

Op een ander niveau geven big data aan intelligente gebouwen de mogelijkheden zichzelf te monitoren en te reguleren. Het managementsysteem van een gebouw kan zelf de verwarming of de koeling reguleren en kan het lichtniveau in specifieke kamers aanpassen. Zulke gebouwen kunnen zelfs hun eigen onderhoud inplannen, voordat er een serieus probleem of gevaar ontstaat. Op het hoogste niveau bieden big data een unieke kans om stedelijke netwerken te verbeteren bij zaken als transport, infrastructuur en stedelijke ontwikkeling.

Jeroen Jansen, voorzitter Rics werkgroep Research & Innovatie, zegt in een reactie op het rapport: ‘Smart buildings en healthy office zijn inmiddels zijn ingeburgerde termen aan het worden in het kantorenvastgoed. Slimme gebouwen die weten welke kamertemperatuur je fijn vindt, bij welke collega’s je graag zit en dat je op woensdagmorgen altijd begint met een dubbele espresso in plaats van een cappuccino. Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Er is nog een hele wereld te winnen door allerlei fysieke en niet-fysieke netwerken aan elkaar te koppelen, op een schaal die veel groter is dan een kantoorgebouw. Terecht stelt deze Rics-publicatie dat er nog enorme kansen liggen om het functioneren van gebouwen én steden te verbeteren, om zo de stap te zetten naar smart cities en healthy cities. Daarbij wordt nadrukkelijk aandacht geschonken aan de privacy-aspecten die dit met zich meebrengt én aan de daarvoor benodigde professionele ontwikkeling van de mensen die in het vastgoed werken. Immers: als gebouwen en steden slimmer worden, kunnen wij natuurlijk niet achterblijven.’

Dirk Sosef (Pologis), lid van de Rics-werkgroep: ‘Ook in de logistieke (vastgoed)sector heeft big data zijn intrede gedaan. Enerzijds onder gebruikers, anderzijds onder investeerders. Big data en technologische ontwikkelingen zijn belangrijke drijvers van een ‘agile supply chain’. De tijd om een product te leveren zal hierdoor in toenemende mate dé bepalende factor voor een succesvolle operatie zal zijn. Hoewel het nog steeds in de kinderschoenen staat, is de potentie voor logistiek immens. Ter illustratie: de totale waarde van de goederen die elk jaar alleen al door de gebouwen van Prologis gedistribueerd worden, staat gelijk aan de totale economie van Denemarken. Met behulp van big data is het mogelijk om deze stromen veel meer in detail te analyseren en beter onderbouwde beslissingen te nemen.’