Game om verduurzaming bedrijfsterrein in kaart te brengen

Stel, je kunt digitaal je bedrijventerrein namaken zodat je kunt testen wat de beste oplossingen zijn om te verduurzamen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 28 mei 2021

Geen speculatie en kostbare berekeningen, maar direct effecten verkennen. Kan dat? Fontys-studenten zochten uit of een simulatiegame het proces voor beleidsmakers, planologen en bestuurders makkelijker konden maken. Ze bouwden Venlo en omgeving na in de game Cities:Skylines om de impact van duurzame energietransitie initiatieven op en rondom bedrijventerrein Spikweien in Lomm te testen.

Besluitvorming bij duurzaamheidstrajecten is een ‘wicked problem’; er is niet één ideale oplossing, zoals zonnepanelen. De gaming-toepassing biedt een extra middel om verschillende scenario’s te verkennen.

In de situatie van bedrijventerrein Spikweien blijkt bijvoorbeeld dat slechts 60% van de daken geschikt is voor zonnepanelen. Om inzicht te krijgen in de impact van andere duurzaamheidsinterventies kan de game een toegankelijk, kostenefficiënt middel zijn om alternatieven te verkennen en te evalueren welke impact wordt bereikt.

De game kent nog wel een aantal uitdagingen, concludeerde het onderzoeksteam. De doelgroep is niet bekend genoeg met het type game, waardoor game-elementen afleiden. Gebruik in een workshopvorm, met instructie en onder leiding van een getrainde workshopleider lost dit op en maakt het mogelijk in een soort sociaal onderhandelingsproces een set interessante interventies te testen. De tweede bevinding is dat het duurzaam en circulair potentieel dat bedrijventerreinen bieden onbenut blijft door gebrek aan collectieve organisatie. Bij een vervolg van het project zal het komen tot collectieve organisatie toegevoegd worden aan de scope van het onderzoek.

www.fontys.nl/nieuws