Franse belegger koopt voor € 96 mln portefeuille bouwmarkten

Een Frans vastgoedfonds heeft van de joint venture van Europa Fund IV, Pinnacle en Amsterdam City Properties een portefeuille met 7 Praxis-bouwmarkten en andere gdv/pdv-winkels gekocht.

Het kadaster meldt een totale koopsom van € 95,88 mln.

Europa Fund IV verwierf de retailportefeuille, in een joint venture met zijn lokale partners Pinnacle en Amsterdam City Properties, tussen 2014 en 2015. De portefeuille omvat 82.356 m² met bouwmarkten en pdv/gdv-winkels. De locaties bevinden zich in Amsterdam, Amersfoort, Duiven, Zaandam, Purmerend, Apeldoorn en Capelle aan den IJssel. De portefeuille levert een huur op van € 7,1 mln per jaar en 46% hiervan is afkomstig de doe-het-zelf-zaak Praxis. Een van de bouwmarkten is de Praxis aan de Stekkenbergweg in Amsterdam Zuidoost (foto).

Sodify is koper
De koper is volgens het Kadaster 'Société Civile de Placement Immobilier à capital variable Immorente', gevestigd aan de Square des Champs-Elysées in Parijs. De Franse vastgoedbelegger en aanbieder van SCP-fondsen Sodify is eveens op dit adres gevestigd, en is dus hoogstwaarschijnlijk de koper. Een SCPI is een niet-institutioneel vastgoedfonds met particuliere investeerders, enigzins vergelijkbaar met de Nederlandse vastgoed-cv's.

Sofidy heeft eerder dit jaar ook een winkelcentrum gekocht met een bouwmarkt (in dit geval Gamma) en andere speciaalzaken rondom wonen, klussen en meer. De belegger telde € 29,1 mln neer voor winkelcentrum Leeuw&Stein in Delft.
Het Franse vastgoedfonds kocht in 2016 voor € 8,2 mln het het C&A-gebouw in winkelcentrum Overvecht in Utrecht. Het jaar daarvoor nam de belegger in Nederland 18 retail units over van CBRE Global Investors (totaal 8500 m²) plus 4 woningen.

Sofidy, opgericht in 1987, heeft € 3,9 mrd aan assets onder management. Naast Frankrijk investeert Sofidy ook in vastgoed in Nederland, Duitsland en België.

Geen woorden maar daden
Een van de verkopende partiijen, Pinnacle, is voor een deel eigendom van Prins Bernard jr. (via de onderneming 'Geen woorden maar daden'). Pinnacle is ook deelneming van de firma 'Nooit meer slapen', de firma Rasputin en Pinnacle Ventures, blijkt uit de gegevens van de Kamer van Koophandel. Menno de Jong en Coen Groeneveld zijn andere gezichten achter deze bedrijfsnamen.

Actief als investeerder en projectontwikkelaar van vastgoed richt Pinnacle zich op de Nederlandse markt. De transformatie van het voormalige Shell-kantoor aan de Oostduinlaan in Den Haag tot woongebouw is ook een project van Pinnacle, evenals de herontwikkeling van het Beresteyn-complex in Haarlem.

Amsterdam City Properties werd opgericht in 1982 als een ontwikkelings- en beleggingsmaatschappij in commercieel onroerend goed. Robert Mullin is algemeen directeur en Georgina Mullin property manager.

€ 10,4 mrd geïnvesteerd
Europa Capital is een real estate investment manager die actief is in heel Europa. Sinds 1995 heeft de onderneming namens 70 institutionele beleggers in totaal € 10,4 mrd geïnvesteerd in 19 verschillende Europese landen.

James Fortescue, partner van Europa Capital: ‘Deze portefeuille is in 14 maanden samengesteld om te kunnen profiteren van het herstel van de Nederlandse economie. Zoals voorspeld, heeft de verbetering op de woningmarkt direct geleid tot een stijging van de vraag naar artikelen voor woninginrichting, waardoor de belangstelling van internationale beleggers voor zulk onroerend goed is toegenomen.’

De verkoper werd geadviseerd door CBRE en Dentons Boekel.

Laatste nieuws

Evenementen