Europese winkelvoorraad weer iets toegenomen

Upgrading, en daarmee uitbreiding, van bestaande winkelcentra zijn in heel Europa een belangrijke aanjager van nieuwe winkelmeters.

Zo blijkt uit het nieuwste European Shopping Centre Development rapport van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Vastgoedeigenaren zijn in toenemende mate gericht op de beste passantenstromen met een aanpak gebaseerd op de combinatie van technologie, data, evenementen en entertainment, een goede huurdersmix en steeds betere food en leisure concepten. Door gerichte data analyses zijn eigenaren steeds beter in staat heel gericht in te spelen op hun verzorgingsgebied met de beste huurdersmix om zo doelgroepen te verleiden tot hogere bestedingen.

Arjen Boesveldt, Head of Retail Cushman & Wakefield Nederland: “Nederland kent een heel andere, fijnmazige, winkelstructuur dan de rest van Europa. In ons land ligt de nadruk op binnenstedelijke winkelgebieden in plaats van op planmatig ontwikkelde winkelcentra. Desalniettemin staan we in Europa op de tiende plek van landen met een aanzienlijke ontwikkelingspijplijn. De ontwikkeling die je in heel Europa ziet, en dus ook in ons land, is dat eigenaren van winkelvastgoed samen met retailers veel meer gericht zijn op het bieden van een sociale en recreatieve beleving. Je ziet steeds meer nieuwe formats komen waarbinnen leisure en food retail een belangrijke rol spelen. Alles gericht op het verhogen van de passantenstromen en natuurlijk het verlengen van de verblijfsduur en het verhogen van de bestedingen. Het gaat in de huidige retailmarkt echt om de combinatie van winkelen met ontmoeten, werken, ontspanning en vermaak.”

Uit de nieuwste editie van het tweejaarlijkse European Shopping Centre Development rapport blijkt dat de totale voorraad winkelcentra in Europa begin 2017 159,4 miljoen m2 bedroeg. West-Europa is goed voor 108,6 miljoen m2 en Centraal- en Oost-Europa voor 50,8 miljoen m2. Dit komt neer op een bescheiden jaar-op-jaar toename van 4,5 miljoen m2 in 2016. Ondanks het annuleren van een aantal projecten was Rusland Europa´s meest actieve ontwikkelingsmarkt dat in de tweede helft van het jaar meer winkelvloeroppervlakte (863.000 m2) toevoegde dan Polen, Frankrijk en Turkije bij elkaar (748.000 m2).