Euromarkten lopen nog voorop, maar momentum vervaagt

RICS heeft 2019 de Global Commercial Property Monitor gepubliceerd voor Q2 2019.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 25 oktober 2019

Het overkoepelende beeld is vrij positief: het vastgoedsentiment over de hele wereld blijft veerkrachtig. Er zijn echter enkele ongunstige tekenen: het uit de hand lopende handelsconflict tussen de VS en China is en het zachtere macro-beeld in Europa (waar het momentum nog steeds positief is, maar minder dan voorheen).

Deze uitdagingen worden echter grotendeels als tijdelijk beschouwd en worden niet weerspiegeld in de verwachtingen op middellange termijn. Zo bedroegen de twaalfmaandsprognoses voor kapitaalwaarde in Q2 gemiddeld 1,7%,vergeleken met 1,6% in Q1. Voor huurprijzen zijn de cijfers respectievelijk 1,5% en 1,4%.

De feedback voor belangrijke Europese markten blijft ook over het algemeen positief. Voor Duitsland is de Occupier Sentiment Index (OSI) gedaald tot +19 (minst positieve waarde sinds Q3 2015) en de Investment Sentiment Index (ISI) daalde naar +24 (het laagste aantal sinds Q3 2013). Dit patroon wordt weerspiegeld in de meeste andere grotere markten in de regio, waaronder Frankrijk, Nederland en Spanje. Het beeld in Zwitserland en het VK is anders en weerspiegelt landenspecifieke problemen, hoewel het opmerkelijk is dat de belangrijkste statistieken van dit laatste land suggereren dat het negatieve sentiment in de markt afneemt, hoewel de meeste respondenten erkennen dat het duur blijft.

De vooruitzichten voor markten voor commercieel onroerend goed in heel Europa blijven over het algemeen redelijk gunstig

In Nederland blijft de vraag het aanbod overtreffen aan zowel de gebruikers- als de beleggerszijde van de markt. De indices kwamen uit op respectievelijk +21 en +19 (+24 en +23 in Q1). De vraag naar retailbeleggingen daalde bij zowel binnenlandse als internationale investeerders.