Energiezuinige huurwoningen in Apeldoorn opgeleverd

Woningcorporatie Ons Huis en bouwer/ontwikkelaar Van Wijnen hebben in de Apeldoornse wijk Zuidbroek is 68 zeer energiezuinige woningen gerealiseerd.

De woningen aan de Korrelhoed voldoen nu al aan de Beng-eisen die gelden vanaf 2020. Met een bezoek aan de Korrelhoed door een delegatie van de gemeente Apeldoorn is het nieuwbouwproject donderdag 5 april officieel opgeleverd.

De verandering in wetgeving op het gebied van energieprestaties moet ervoor zorgen dat woningen bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot. Het nieuwbouwproject aan de Korrelhoed is gebouwd volgens de Beng-norm (bijna energieneutraal gebouwd). Het duurzame ontwerp, gecombineerd met een lage huurprijs, betekent vooral lage woonlasten voor de huurders. ‘Dergelijke toepassingen zijn mooi bij een villa, maar bij zulke woningen zit de echte winst’, verwijst Van Wijnen-directeur Joziene van de Linde naar de grote stap die Nederland moet zetten op energiegebied.

Beleveniswoning
Op één na zijn alle sociale huurwoningen sinds kort bewoond. De laatste woning wordt een aantal maanden ingericht als ‘beleveniswoning’. Bedrijven die bij de bouw waren betrokken kunnen aan professionals laten zien hoe de woning ‘Beng’ is gemaakt. Bezoekers kunnen hier ervaren wat de nieuwe normen in de praktijk gaan betekenen. Daarnaast wordt de woning een plek om kennis te delen en een doorkijkje te geven naar toekomstige technologische ontwikkelingen.

De 68 woningen aan de Korrelhoed zijn verdeeld over acht rijen. De woningen vallen op door hun steile zadeldak met zonnepanelen. De nieuwbouw is ontwikkeld door Ons Huis in samenwerking met Van Wijnen Deventer, Saltos, JVZ en ingenieursbureau Deuring. Het ontwerp is van MTB Architecten.