Eindelijk groen licht voor woningbouw in Valkenburg (Z-H)

Na lang gesteggel is gemeente Katwijk afgelopen maandag akkoord gegaan met de bouw van 'ten minste vijfduizend woningen' op de voormalige vliegbasis van Valkenburg(Z-H). 

Minister Stientje van Veldhoven van Wonen en Milieu schreef dinsdag aan de Tweede Kamer dat betrokken partijen, de gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf als eigenaar van de grond, 'initiële overeenstemming' hebben bereikt. Eind januari dreigde Van Veldhoven nog met een ingreep via een provinciaal inpassingsplan, om Katwijk tot bouwen te dwingen.

Gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf ruziën al ruim een jaar hevig met elkaar over de bouw van vijfduizend woningen op de voormalige vliegbasis Valkenburg, die al in 2006 is ontruimd. De gemeente eiste dat ten minste 20% van de nieuwe woningen 'betaalbaar' zou worden. Dat wil zeggen betaalbaar voor onderwijzers, politieagenten en werknemers in de gezondheidszorg. De grondopbrengst die het Rijksvastgoedbedrijf voor ogen had, stond deze eis van de gemeente in de weg. Slechts 6% van de woningen zou maar in de categorie betaalbaar komen te vallen.

Totdat de 'initiële overeenstemming' in een bestuurlijk akkoord is omgezet blijft de uitkomst van de controverse nog geheim. Binnen een week zou dat volgens het ministerie van Wonen en Milieu moeten gebeuren. Dan zal onder meer duidelijk worden op welk percentage 'betaalbare woningen' de partijen zijn uitgekomen.