Dynamis: dynamiek Nederlandse kantorenmarkt zwakt af in 2019

Hoewel de economische seinen nog altijd op groen staan, zal de dynamiek op de Nederlandse kantorenmarkt in 2019 afzwakken.

 

 

In 2018 was op de Nederlandse kantorenmarkt een zeer hoge dynamiek zichtbaar, zo blijkt uit de donderdag verschenen rapportage Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2019 van Dynamis.

Het huidige hoge opnamevolume kan niet gehandhaafd worden bij de sterk oplopende aanbodtekorten op gewilde kantorenlocaties, zo stelde Rick van Zwet, Research Manager Dynamis tijdens de presentatie van het rapport op een zeer goed bezochte bijeenkomst in De Fabrique in Utrecht.

Gebruikers kunnen hun ruimtevraag niet uitoefenen als er geen geschikt kantorenaanbod voorhanden is op de gewenste  Op deze binnenstedelijke locaties is het verruimen van het aanbod door nieuwbouw bovendien lastig en tijdrovend. Een andere factor is het afzwakken van de economische hoogconjunctuur van de afgelopen jaren. Na een economische groei van 2,6% van het BBP in 2018, wordt voor 2019 een groei van 2,2% verwacht door het Centraal Planbureau. De afzwakking van de groei zal zich in 2019 vertalen naar een lichte afname van de opnamevolumes. Ondanks de afzwakking van de dynamiek blijft de vraag naar kantoorruimte zich op een uitzonderlijk hoog niveau bevinden, met name in centrale gebieden. Deze (ruimtelijke) concentratie van de vraag zet zich in 2019 verder door. Kantoorgebruikers zijn echter niet de enige ruimtevragers op centrale gebieden, vanuit onder andere de woningmarkt, winkelmarkt en bedrijfsruimtemarkt is de vraag ook van een hoog niveau. Door de toenemende overeenkomsten tussen de vestigingsvoorkeuren van deze verschillende doelgroepen wordt de druk op stedelijke gebieden steeds groter. In 2019 zal deze strijd om de vierkante meter op centrale locaties verder verhevige

Volgens Dynamis ontstaat in toenemende mate ontstaat een evenwichtige markt. De sterke gebruikersvraag leidt tot een forse afname van het beschikbare kantorenaanbod. P Het aanbodvolume bereikte een hoogtepunt in 2015. In de daaropvolgende vier jaar werd ruim 3 mln m² kantoorruimte uit de markt gehaald, zo becijfert Dynamis.

Hoewel op veel locaties aanboddalingen worden geregistreerd, zijn tekorten vooralsnog het sterkst merkbaar in stadscentra. Het beschikbare kantorenaanbod op centrumlocaties neemt al vijf jaar op rij af, waardoor het aanbod op dit moment maar liefst de helft lager is dan in 2014. Deze afname wordt enerzijds veroorzaakt door de toenemende ruimtevraag van kantoorgebruikers, anderzijds eisen ook andere functies hun plek in de stad op: mensen willen wonen in stadscentra, winkeliers openen flagship stores in binnensteden en uitbaters vestigen hun horecaconcepten op toplocaties.

Een gemengde stad heeft een grote aantrekkingskracht op gebruikers. Die diversiteit legt echter ook een zware claim op de (beperkte) beschikbare ruimte. ‘De concurrentiestrijd om de vierkante meter in binnensteden is opgelaaid, waarbij de kantorenmarkt steeds meer terrein wint. In 2019 zal deze strijd tussen verschillende functies verder verhevigen’, zo verwacht Rick van Zwet, researchmanager bij Dynamis.

Laatste nieuws

Evenementen