Dubbele straf voor SNS PF-bankier Buck Groenhof

Buck Groenhof, oud-directeur van SNS Property Finance (tegenwoordig Propertize), is door het Gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot twee jaar cel onvoorwaardelijk wegens onder meer het leiding geven aan een criminele organisatie.

PropertyNL heeft destijds gewaarschuwd voor het wanbeleid van Groenhof bij het afwikkelen van vastgoedportefeuilles van de geplaagde bank in de periode 2008 tot 2013. Door zijn aanpak kwamen ook bonafide cliënten in de problemen. Voor de complete geschiedschrijving moet worden vermeld dat Groenhof ook een portefeuille kreeg af te wikkelen met malafide klanten, met name in Spanje. Destijds kon al worden geconcludeerd dat de aanpak van Groenhof grensde aan wanbeleid en dat die schril afstak bij hoe bijvoorbeeld ING Real Estate zijn veel grotere portefeuille heeft afgebouwd (door Hein Brand onder leiding van Jan Hommen; in de april-editie van PropertyNL stond een gesprek over de lessen die hieruit getrokken zijn) of hoe Propertize tegenwoordig wordt gerund (onder leiding van Hans Copier).

Op 1 februari 2013 deed SNS Reaal aangifte tegen Groenhof en een serie trawanten en was Mount Nepal geboren, de grootste vastgoedcorruptie zaak sinds Klimop met als leider Jan van Vlijmen. Het verschil tussen beide zaken is de omvang van de onttrekkingen. Ging het bij Klimop over honderden miljoenen aan geld van onder meer Philips Pensioenfonds en Bouwfonds, bij Mount Nepal gaat het om circa € 4 mln die Groenhof en zijn trawant Pieter Grasdijk incasseerden door van medewerkers die hij inhuurde geld af te romen.

Groenhof is veroordeeld voor niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte, witwassen en het leiden van een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie had vier jaar geëist, de rechtbank kwam op een jaar, en nu komt het Hof dus uit op twee jaar cel.