Drie consortia in de race voor Floriadeterrein Almere

Drie consortia zijn geselecteerd voor de gunningsfase van de ontwikkeling en realisatie van het Floriadeterrein en de Floriade stadswijk in Almere.

Dat is de uitkomst van een eerste selectie van marktpartijen die zich hebben aangemeld. In willekeurige volgorde gaat het om de volgende drie consortia: De combinatie Dura Vermeer Groep/ Arcadis Nederland, de combinatie BPD Ontwikkeling/ Lola Landscape Architects/ ARUP Holdings en de samenwerking Amvest Vastgoed/ URBAN-RD/ Design Erick van Egeraat/ Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs.

Op 1 december 2017 is gestart met een Europese aanbestedingsprocedure voor het selecteren van één marktpartij, of een combinatie van marktpartijen, die het Floriadeterrein gaat ontwikkelen, financieren, coördineren, realiseren en exploiteren. Als uitgangspunt voor de ontwikkeling van het Floriadeterrein en de stadswijk gelden de Gebiedsvisie en het bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater – Floriade die beide in 2017 door de gemeenteraad zijn vastgesteld.

Vier partijen hebben zich aangemeld. Deze partijen zijn beoordeeld op basis van geschiktheidseisen, financieel economische draagkracht en technische bekwaamheid. Ook zijn de criteria omgeving en logistieke complexiteit, onderlinge (bewezen) ketensamenwerking en innoveren meegewogen.

Op basis van een ranking van de scores op deze selectiecriteria zijn de drie consortia geselecteerd. Een vierde partij is afgevallen. De drie partijen die wel geselecteerd zijn, kunnen zich nu inschrijven. Hiervoor is een gunningsleidraad opgesteld.

Onder de aanmeldingen waren geen (consortia van) lokale en regionale partijen. Regionale partijen zijn in de volgende fase (gunningsfase) wel in positie om een samenwerking aan te gaan met de drie consortia. De visie op en uitwerking van regionale betrokkenheid, lokale economie en social return on investment, het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zijn onderdelen waarop de inschrijving van de consortia in de gunningfase wordt beoordeeld. Het college rekent op een grote betrokkenheid van lokale en regionale partijen in het vervolgtraject.

Vervolg
Begin mei 2018 vindt de beoordeling en gunning plaats door een beoordelingscommissie. Hierin hebben supervisor Winy Maas en vertegenwoordigers van de gemeente, Floriade Almere 2022 BV, Rijksoverheid, provincie Flevoland en Metropoolregio Amsterdam zitting.

Het college neemt de voorlopige gunningsbeslissing. Deze beslissing betreft de keuze voor de partij waarmee een definitief Ontwikkelingsplan en de ontwikkelingsovereenkomst wordt opgesteld. Na goedkeuring door de raad op het definitief Ontwikkelingsplan en de ontwikkelingsovereenkomst, vindt de definitieve gunning plaats. Deze wordt in het najaar van 2018 verwacht.