Drie Nederlandse pensioenfondsen steken € 275 mln in winkelfonds ASR

Drie Nederlandse pensioenfondsen investeren € 275 mln in het winkelfonds van ASR Real Estate. Met het verse kapitaal wil ASR nieuwe winkelpanden kopen en de schuldratio verder naar beneden brengen.

Het Pensioenfonds Vervoer, het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel en Pensioenfonds APF worden zo mede-eigenaar van winkelpanden in de belangrijkste Nederlandse steden. In totaal zitten er in het fonds winkelpanden met een waarde van € 1,5 mrd. De panden zijn voor driekwart gelegen in de Randstad. Bijna alle winkels bevinden zich in de hoofdwinkelstraten van de twintig belangrijkste Nederlandse steden. De leegstand in de portefeuille bedraagt slechts 2%.

De aankoop van nieuwe panden zou volgens ASR een uitdaging kunnen vormen. De concurrentie om de beste winkels is hevig. Dat heeft de prijzen sterk opgedreven en de rendementen gedrukt. Panden in hoofdwinkelstraten in steden als Amsterdam en Utrecht zijn daardoor al snel te duur. Wel ziet ASR nog goede mogelijkheden in steden als Zwolle, Haarlem en Den Bosch.

ASR Real Estate heeft de fundraising zelfstandig uitgevoerd. Corestone Investment Managers adviseerde Pensioenfonds Vervoer. Finance Ideas trad op als adviseur voor het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel en Sweco Capital Consultants was adviseur voor Pensioenfonds APF.

img
Redacteur
Profiel