Dreigend woningtekort ondanks tal van nieuwbouwprojecten

In de eerste maand van het nieuwe jaar kwamen verschillende grote nieuwbouwprojecten in het nieuws, nu eens niet in Amsterdam, maar in eveneens sterke woningmarktgebieden Den Haag en omgeving en Eindhoven.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 27 januari 2017

Woontorens met voornamelijk middeldure huurappartementen gaan de skylines van Eindhoven en Den Haag verrijken. SDK (VolkerWessels) bouwt een complex met 230 appartementen en commerciële ruimte op het Marconiplein in Eindhoven.
Naast het voormalige hoofdkantoor van Philips Lighting bouwt Foolen & Reijs twee 80 meter hoge torens, Onyx (134 huurappartementen) en de Victoriatoren (200 appartementen). Samen met het gebouw Gaagle (45 huurwoningen) omvat het programma 400 woningen. Gaagle en Onyx zijn al verkocht aan een particuliere belegger en worden gebouwd door VolkerWessels. Het getransformeerde Philips-kantoor (616 woningen) is vorig jaar al opgeleverd.
Voor het woningfonds van belegger ASR Vastgoed Vermogens Beheer ontwikkelen Van Wijnen en HD gezamenlijk een 70 meter hoge toren op de kruising van de Loosduinse Kade en Monstersestraat, nabij de Haagse binnenstad. De Hoge Regentesse zal bestaan uit 128 appartementen en 3000 m² commerciële ruimte. Aan de rand van het Haagse duinengebied en landgoed Ockenburgh heeft Schouten een plan voor drie woonvilla’s met in totaal 61 koopwoningen. Ook in de randgemeente Voorburg (Het Loo) en in de Spoorzone Delft worden projecten gebouwd. Amvest neemt de 38 huurwoningen in Het Loo af. Vink Bouw en Smit’s Bouwbedrijf ontwikkelen het kopgebouw in de Spoorzone Delft, omgedoopt tot Antoni. Naast een hotel, retail, werk- en expositieruimte komen er ook diverse woningen. Voor De Verleyding in Leiden is afgelopen maand de omgevingsvergunning verleend. Het project van Ten Brinke bestaat uit 112 appartementen van maximaal 45 m², verkocht aan SHWJ. Ten slotte hebben Bouwinvest en AM de handtekeningen gezet voor 100 vrije sector huurwoningen in Landgoed Wickevoort in Cruquius. AM ontwikkelt op het voormalige zorgterrein ook nog 225 sociale huurwoningen (Eigen Haard) en 425 koopwoningen.

Explosief gestegen vraag
Al deze mooie plannen ten spijt trok de Neprom onlangs aan de bel. Het lukt gemeenten en marktpartijen niet om voldoende nieuwbouwwoningen op de markt te brengen. De belangenvereniging voor projectontwikkelaars constateert een explosief gestegen vraag naar nieuwbouwwoningen en maakt zich bij monde van voorzitter Bart van Breukelen zorgen over het woningtekort, dat in een aantal regio’s verder oploopt, omdat te weinig bouwlocaties beschikbaar zijn en de capaciteit in de bouwsector niet toerijkend is. ‘Gemeenten zijn te weinig doortastend bij het ontwikkelen en bouwrijp maken van nieuwe bouwlocaties. Bij provincies en veel gemeenten is er geen enkel gevoel voor urgentie, processen verlopen stroperig en vaak is er een tekort aan ambtelijke capaciteit. Het lijkt ook wel of alle aandacht gericht is op lastige, binnenstedelijke woningbouwprojecten, terwijl in nieuwe buitenwijken de productie veel gemakkelijker verhoogd kan worden.’