Detailhandelsverkopen in juli 5,5 procent hoger, volume gedaald

De detailhandel heeft in juli 5,5 procent meer omgezet dan in juli 2021, meldt het CBS. Het volume – omzet voor prijsveranderingen gecorrigeerd – was echter 1,5 procent lager.

De omzet van de non-foodsector en foodsector groeide met respectievelijk 2,9 procent en 9 procent. Daarnaast is online 5,0 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

De omzet van de non-foodwinkels groeide in juli 2022 met 2,9 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was daarentegen 2 procent lager dan een jaar eerder.

De drogisterijen, de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in kleding en de winkels in recreatieartikelen hebben in juli meer omgezet dan in juli 2021. Andere deelbranches zoals de winkels in meubels en woninginrichting, consumentenelektronica en witgoed en de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) hebben in juli minder omgezet.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in juli 9,0 procent meer omzet behaald dan in juli 2021. Het verkoopvolume was echter 0,9 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 9,8 procent hoger, die van de speciaalzaken in voedingsmiddelen was 3,9 procent hoger.

De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), groeide met 12,9 procent.