Den Haag jaagt nieuwbouw van kantoren aan en zet in op 'transformatiestop'

De gemeente Den Haag wil 200.000 m² aan nieuwbouw van kantoren.

De komende jaren moet er flink worden gebouwd, want de kantoren moeten er staan voor 2025. Dat staat in de kantorenstrategie van het College dat vrijdag 19 oktober naar de raad is gestuurd.
‘Er moeten voldoende kantoren zijn voor ondernemers, voor zowel grote als kleine bedrijven, uit binnen- én buitenland. Daarmee maken we Den Haag aantrekkelijk. We willen een toplocatie zijn voor het bedrijfsleven en met dit plan laten we zien dat het wat ons betreft zeer urgent is’, aldus wethouder Richard de Mos (Economie). ‘Als we nu niets doen, vragen we om ellende. Dan lopen we grote bedrijven mis, terwijl we de rode loper voor ze moeten uitleggen.’
De kantorenmarkt is in korte tijd veranderd. Hiervoor had de gemeente de ongekende opgave om 1 mln m² aan kantoorruimte te transformeren. Die opgave zit er nu op. Het stimuleringsbeleid om kantoren te transformeren wordt daarom beëindigd. Er dreigt inmiddels een tekort op de Haagse kantorenmarkt.
De nieuwbouw van kantoren moet vooral plaatsvinden in het Central Innovation District (CID), rond de stations Centraal Station, Hollands Spoor en Laan van NOI. In dat gebied wordt ingezet op campusvorming met de rijksoverheid en versterking van de clusters security, vrede & recht en impacteconomie.