Corporatie Domijn verhuist naar voormalige textielfabriek

Woningcorporatie Domijn heeft eind vorig jaar met haar hoofdkantoor verhuisd naar de Performance Factory, een herontwikkelde voormalige textielfabriek in Enschede.

Het fabrieksterrein van 4 hectare met vier gebouwen is sinds 2006 eigendom van Domijn. De corporatie kocht het toen met het doel het te slopen en woningbouw te realiseren. Door de recessie gingen die plannen niet door en kreeg de fabriek, die vroeger ook in gebruik is geweest door Polaroid, een tijdelijke bestemming. Later besloot de corporatie de historische panden te behouden en te transformeren naar een mixed use complex met een maatschappelijke functie.

Domijn heeft haar gehuurde panden aan de Boulevard 1945 en Tubantiasingel verruild voor een plek op de Performance Factory aan de Hoge Bothofstraat. Hier werken 200 medewerkers, die het fabriekscomplex delen met nog zo'n 300 andere gebruikers.

De Performance Factory is een 'talentenfabriek'. Iedereen uit Enschede en omgeving, jong en oud, kan hier terecht voor sport, kunst, cultuur & ambacht, zorg & welzijn én ondernemerschap. Ook is er een foodhal van 1000 m² te vinden. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd.Ineke Buursink, bestuurder Domijnt: “Uniek is dat we de Performance Factory samen met partners, ondernemers, buurtbewoners en de gemeente vormgeven. Er ligt geen dichtgetimmerd plan aan ten grondslag. Door samen te werken, ontstaan er mooie nieuwe initiatieven en vullen we elkaar aan. Iedereen is betrokken en steunt het maatschappelijke belang. Door ons hier te vestigen, dragen we ons eigen steentje in het grotere geheel bij”.

Domijn heeft zich gevestigd in gebouw Zuid van de Performance Factory. Dit is het karakteristieke fabrieksgebouw met de sheddaken (zaagtanddaken).