Concurrentie om schaarse vastgoedruimte blijft hoog

De waarde van vastgoed neemt in 2020 en 2021 naar verwachting opnieuw toe, maar wel minder dan afgelopen jaren. Dat blijkt uit de Sectorprognose Vastgoed 2020/2021 van ABN Amro.

De waarde van huurwoningen, kantoren op toplocaties en distributiecentra is na de crisis flink toegenomen als gevolg van de toegenomen vraag en schaarse ruimte. De vraag naar dit type vastgoed blijft relatief hoog. De vraag naar winkelpanden staat echter onder druk doordat consumenten steeds meer online aankopen.

De vooruitzichten voor de vastgoedsector zijn minder positief dan in vorige jaren, maar dat is niet vreemd gezien de economische groei die wat terugloopt. Dit komt tot uiting in minder waardegroei. Bedrijven gaan naar verwachting minder investeren, door de handelsoorlog tussen de VS en China loopt de export en import terug en de binnenlandse consumptie doet een stapje terug. Voor 2020 wordt daarom een waardegroei van 3,5% verwacht en voor 2021 een waardegroei van 2%.

De oorzaken van de waardeontwikkeling in de komende jaren verschillen per segment. Een aantal segmenten heeft te maken met de gevolgen van een gebrek aan nieuwbouw, zoals bedrijfsruimten, commerciële huurwoningen en kantoren. Hierdoor is de waardeontwikkeling van deze segmenten positief, omdat er sprake is van schaarste. Andere segmenten worstelen juist met meer structurele veranderingen, zoals winkels. De waardeontwikkeling van winkels staat daarom onder druk.

Een trend raakt alle segmenten, namelijk dat de grote vraag naar woningen ten koste gaat van andere vastgoedsegmenten. Grond voor nieuwe woningen wordt met voorrang afgegeven ten koste van grond voor nieuwe kantoren en bedrijfsruimten. Ook worden steeds meer kantoren die nog in gebruik zijn omgebouwd naar woningen.

De snelle waardestijging van de meeste typen vastgoed leidt tot een maatschappelijke tegenreactie. De roep wordt steeds luider om iets te doen tegen de sterke stijging van de woninghuren en de ‘verdozing van Nederland’ als gevolg van de bouw van steeds grotere distributiecentra. Op dit moment zijn er nog geen concrete maatregelen genomen, maar dat kan volgens ABN Amro de komende jaren zo maar veranderen.