Colliers: Verduurzaming en nieuwbouwkantoren noodzakelijk in Den Haag

Nu de vraag naar kantoorruimte in Den Haag groeit, dreigt een tekort aan geschikte kantoorruimte te ontstaan doordat een groot deel van de beschikbare kantoren geen goed energielabel heeft. 

Verduurzaming en nieuwbouw zijn daarom noodzakelijk. Dit blijkt uit het kantorenmarktrapport Den Haag van vastgoedadviseur Colliers International.

Sinds 2010 is er in Den Haag meer dan 700.000 m² kantoorruimte getransformeerd. Hierdoor is de leegstand gedaald naar 8,6% en zijn nagenoeg alle kantoorgebieden weer een stuk gezonder dan voorheen.

In het Haagse centrum is er op dit moment nog 152.000 m² kantoorruimte beschikbaar. Dit lijkt voldoende, alleen voldoet 42% niet aan de energielabel C verplichting om ook na 2023 verhuurd te mogen worden. Steeds meer bedrijven laten daarom deze kantoren links liggen. Hierdoor is er dus minder aanbod dan gedacht. Door de groeiende economie stijgt daarnaast de vraag naar goede kantoorruimte, waardoor er nu krapte ontstaat.
 
Ook op andere kantoorlocaties speelt dit fenomeen. In het congresgebied voldoet 92% van de kantoren niet aan het label C criterium, op de Binckhorst is dit 80% en in het oude centrum 63%. Ook in Zoetermeer en Delft is er werk aan de winkel met percentages van 59% en 42%. Het is dus essentieel dat vastgoedeigenaren snel hun bezit verduurzamen en daarmee het aanbod in de stad vergroten.

Het dreigende tekort aan hoogwaardige kantoren is niet onopgemerkt gebleven bij de gemeente. In de nieuwe strategie staat aangegeven dat er voor 2025 ongeveer 200.000 m² kantoorruimte moet worden bijgebouwd, vooral in het Central Innovation District. Dit is kortweg het gebied tussen de treinstations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI. Nu al verhuist 65% van de bedrijven in Den Haag naar dit gebied en daarmee lijkt deze locatie een schot in de roos.