Colliers: Supermarkt belangrijke factor binnen succesvolle winkelcentra

Supermarkten hebben als publiekstrekker een belangrijke rol in het succes, terwijl een groot aandeel mode & luxe vaak gepaard gaat met hogere leegstandscijfers.

Dat is een van de conclusies in een onderzoek van vastgoedadviseur Colliers op basis van een afstudeerscriptie van medewerkers Joshy Ottens.

Andere factoren van invloed zijn de bereikbaarheid en parkeergelegenheid, maar ook de uitstraling van een winkelcentrum. Dit concludeerde Ottens op basis van een statistische analyse en interviews met verschillende retailexperts.
In het onderzoek werden multifunctionele winkelcentra meegenomen, die bewust zijn geselecteerd op vergelijkbaarheid. Zo zitten ze bijvoorbeeld in steden met meer dan 100.000 inwoners en hebben ze niet meer dan vijf verschillende eigenaren. Om de invloed van branchering te bepalen werden er scores toegekend aan de winkelcentra op basis van het aantal bezoekers, het leegstandspercentage en de bestedingen per vierkante meter indien bekend. Meerdere elementen van branchering werden onderzocht, waaronder horeca, mode & luxe en supermarkten.

Stadshagen Zwolle is toonbeeld van succes

Stadshagen Zwolle kwam van de geselecteerde centra als beste uit de bus. Met een aanbod van onder andere 30% supermarkten, 16% mode & luxe en 5% horeca als deel van de vloeroppervlakte, komen bezoekers er graag voor hun boodschappen, kleding of kop koffie. Het resultaat: een leegstand van 1% en 55 bezoekers per m² per maand. Ter vergelijking: voor de onderzochte winkelcentra ligt het gemiddelde op 9% leegstand en 28 bezoekers per m² per maand.
Een onderzocht winkelcentrum in Apeldoorn trekt aanzienlijk minder mensen aan, namelijk 11 per m² per maand. De leegstand is er 36%. De branchering van de verhuurde vierkante meters verschilt er sterk van Stadshagen Zwolle: geen enkele supermarkt, 68% mode & luxe en 2% horeca.

Supermarkten en horeca versus mode & luxe

Hoe groter het aandeel supermarkten, hoe lager de leegstand binnen winkelcentra. Dat blijkt uit de data-analyse. Retailexperts verklaren dit door combinatiebezoeken. Supermarkten trekken veel bezoekers op regelmatige basis, die ook hun andere aankopen in het winkelcentrum doen. Dit leidt er vervolgens toe dat winkeliers zich in een winkelcentrum met een supermarkt willen vestigen, het liefste vlakbij de betreffende supermarkt.
Horeca heeft een vergelijkbaar effect. Cafés en restaurants trekken bezoekers aan die er komen om elkaar te ontmoeten en hierdoor meer tijd doorbrengen in het winkelcentrum. Horeca kan echter alleen bijdragen aan een succesvol winkelcentrum wanneer het een aanvulling is op de al aanwezige diverse branchering.